Inzko apelira na Beograd da nastavi igrati konstruktivnu ulogu

Srbija može igrati važnu ulogu u napretku ove regije prema evro-atlantskim integracijama, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko tokom sastanaka sa političkim i vjerskim liderima u Beogradu.


 


“Izbori u Bosni i Hercegovini pružaju novu priliku cijeloj regiji,” rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU tokom sastanka sa predsjednikom Borisom Tadićem.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU naglasio je da Bosna i Hercegovina sada moše iskoristiti prednosti poboljšane atmosfere u regiji i sustići svoje susjede. “Napredak koji je postigla Srbija je dobar primjer“, rekao je i apelirao na Srbiju da sarađuje sa Bosnom i Hercegovinom “i podijeli to pozitivno iskustvo sa svojim susjedom.”


 


Osim razgovora sa predsjednikom Tadićem, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU sastao se i sa ministrom nadležnim za evropske integracije Božidarom Đelićem te predsjedavajućim Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom i ministrom Rasimom Ljajićem.


 


U razgovorima sa predsjednikom Tadićem, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da su konstruktivna uloga Srbije u regionu tokom 2010. godine, Deklaracija o Srebrenici koju je Skupština Srbije donijela u martu, te predsjednikovo prisustvo na srebreničkoj komemoraciji u julu, zajedno sa nizom pozitivnih diplomatskih inicijativa, stvorili platformu na kojoj se mogu izgraditi puno bolji bilateralni odnosi.


 


Apelirao je na Vladu Srbije, kao i na predsjednika Tadića,  da još više unaprijede taj proces tako što će dalje ojačati odnose sa Vijećem ministara BiH i Predsjedništvom BiH.


 


Tokom sastanka sa patrijarhom Irinejom i članovima Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU rekao je da ova Crkva može imati pozitivnu ulogu u gradnji pomirenja u Bosni i Hercegovini.


 


Inzko je rekao da vjerski poglavari moraju „demonstrirati prvenstvo ljubavi – jer bez toga cjelokupni poduhvat obnove i pomirenja ne može uspjeti.“


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU izjavio je da će povrat zgrade Bogoslovije u centru Sarajeva biti „značajan korak u ponovnom uspostavljanju duhovnog simbola vjerske tradicije koja je integralni dio zajedničkog života u Bosni i Hercegovini, te platforma za doživljavanje vjere i jačanje pomirenja.“

Europa.ba