Moralna snaga naroda će prevagnuti

Stranački lideri u Bosni i Hercegovini zaostaju u davanju doprinosa, kao i iskorištavanju prednosti poboljšanog diplomatskog okruženja na Zapadnom Balkanu, izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko na «Mini balkanskom samitu» u Portorožu u Sloveniji.


«Građani Bosne i Hercegovine – koji možda mogu i najviše dobiti od regionalnog zbližavanja – su, do sada, dobili najmanje», rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, te je naglasio da se građanima BiH ne može uskratiti šansa da se pridruže ostatku regiona na putu ka prosperitetu i sigurnosti zbog nedostatka volje i saradnje među njihovim izabranim liderima.


Međutim, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da postoje znakovi da se politički establišment u BiH mijenja. Inzko pohvalio visoke političare, uključujući i Bakira Izetbegovića, koji je izrazio žaljenje zbog smrti civila tokom rata.


«Izjava neće promijeniti jednu zemlju preko noći», rekao je, «ali može pomoći da se stvori klima u kojoj su pozitivne promjene više vjerovatne», izjavio je Inzko.


Nakon četiri godine «znatnog pogoršanja životnog standarda i ograničenog napretka na putu ka evroatlantskim integracijama», oktobarski izbori i poboljšano regionalno okruženje pružaju «zlatnu priliku da se prekine začarani krug», rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.


Međunarodna zajednica će ostati «aktivno angažirana» sve dok Bosna i Hercegovina ne osigura potpunu integraciju u evro-atlantske strukture.


«Upravo takav prosperitet evro-atlantske integracije mogu donijeti građanima Zapadnog Balkana», istakao je Inzko. «Nisu svi političari u Bosni i Hercegovini shvatili ovu suštinsku istinu. Neki još uvijek misle da se mogu protiviti ovom trendu. Ja mislim da ne mogu. Ne vjerujem da će ih građani pustiti da to urade.»


Puni tekst obraćanja visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU može se naći na web stranicama www.ohr.int i www.eusrbih.eu

Europa.ba