Inzko: Vizna liberalizacija najavljuje početak nove ere za BiH


Vizna liberalizacija najavljuje početak nove ere za Bosnu i Hercegovinu u pogledu njenog odnosa sa Evropskom unijom, utirući put građanima da slobodno putuju po gotovo cijelom kontinentu, izjavio je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko.


“Prije tačno 21 godinu, na današnji dan, srušen je Berlinski zid koji je vještački dijelio Evropu, otvorivši na taj način do tada neslućene mogućnosti Evropljanima da osjete slobodu i putuju po cijelom kontinentu”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Upravo zbog toga je primjereno da će, uz konačno sazrijevanje Evrope nakon Hladnog rata, građani Bosne i Hercegovine također osjetiti pogodnosti teško stečene slobode ovog kontinenta na isti način kao i njihovi susjedi u drugim krajevima.


Gospodin Inzko je reagirao na današnju odluku Vijeća EU za pravosuđe i unutrašnje poslove da odobri ukidanje viznog režima za građane Bosne i Hercegovine koji putuju u evropske zemlje koje pripadaju takozvanom Schengenskom prostoru – tačnije 22 zemlje članice EU[1] i tri zemlje koje nisu članice EU.[2]


“Vizni režim predstavlja težak teret, koji se doživljava kao međunarodna izolacija Bosne i Hercegovine”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Liberalizacija viznog režima omogućava građanima ove zemlje da slobodno putuju najvećim dijelom evropskog kontinenta, a Bosnu i Hercegovinu i njene građane približava evropskoj domovini, kojoj i pripadaju.


“Vrijeme kada su Bosanci i Hercegovci morali stajati u redovima kako bi dobili vize za putovanja u Evropsku uniju uskoro će, na svu sreću, biti iza nas. Ubuduće će svi imati slobodu da putuju, upoznaju druge evropske kulture i razmjenjuju ideje.”


Odluka o ukidanju viza za građane Bosne i Hercegovine donesena je nakon što su se vlasti ove zemlje obavezale i provele niz širokih i složenih reformi. “Evropska unija je reagirala na pozitivne trendove u Bosni i Hercegovini nagradivši zemlju i njene građane”, rekao je gospodin Inzko. “Sada treba nastaviti sa ovim pozitivnim trendom i odlučno povesti Bosnu i Hercegovinu ka Evropi.”


[1] Austrija, Belgija, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Latvija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španija i Švedska.


[2] Island, Norveška i Švicarska.


 

Europa.ba