Visoki predstavnik Inzko predstavio prvog zamjenika visokog predstavnika Moorea majkama Srebrenice

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko i prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Roderick Moore sastali su se danas u Sarajevu sa predstavnicima Udruženja žena enklava Srebrenica i Žepa.

 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU predstavio je ambasadora Moorea Muniri Subašić, predsjednici Udruženja, kao i drugim članicama.


 


Oni su, između ostalog, razgovarali i o nedavnoj posjeti glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Sergea Brammertza. “Vrhunski prioritet za ovaj region jeste hapšenje Ratka Mladića i njegovo izvođenje pred lice pravde. U tu svrhu i u svrhu zadovoljenja pravde za sve žrtve ratnih zločina, regionalna saradnja u procesu gonjenja ratnih zločinaca od iznimnog je značaja”, rekao je Inzko.


 


Također, na dnevnom redu su bili izbori održani 3. oktobra ove godine i rad Instituta za nestala lica. “Želim vas uvjeriti da imate našu punu podršku i u pogledu rada Instituta za nestala lica i u pogledu traženja nestalih u Bosni i Hercegovini”, istakao je visoki predstavnik Inzko.



 


Europa.ba