Specijalni predstavnik EU Inzko sastao se sa predsjednikom Van Rompuyem

Specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko sastao se danas u Sarajevu sa predsjednikom Evropskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, u sklopu posjete gospodina Van Rompuya Zapadnom Balkanu.

 


Oni su razgovarali o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini nakon općih izbora održanih 3. oktobra. «Regija napreduje ka EU i važno je da je Bosna i Hercegovina sustigne», izjavio je specijalni predstavnik EU Valentin Inzko nakon sastanka. «Izbori novoizabranim političkim liderima pružaju priliku za novi početak, ali oni moraju izbjeći nepotrebna kašnjenja u formiranju vlasti.»


 


Specijalni predstavnik EU naglasio je da je BiH spremna za liberalizaciju viznog režima: «Bosanskohercegovačke vlasti su poduzele sve potrebne korake. Dodjeljivanje bezviznog režima će biti poticaj za Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka EU. Za građane je liberalizacija viznog režima jasan signal da EU ozbiljno shvaća evropski put BiH», rekao je on.


 


Specijalni predstavnik EU naglasio je sve važniju ulogu koju Evropska unija ima u stabilizaciji i daljnjem razvoju Bosne i Hercegovine. «Bosna i Hercegovina uskoro će sa EU dijeliti granicu dugu 1000 kilometara. Vidjeti da ova zemlja čvrsto korača na putu ka članstvu u EU najbolji je način da se osigura njena dugoročna stabilnost i prosperitet», izjavio je on.


 


Politički lideri ne smiju dalje odlagati evropski program reformi. Za period koji slijedi najurgentnije pitanje je ustavna reforma. «Lideri ove zemlje odgovorni su za pronalaženje sporazuma i ostvarivanje napretka», rekao je specijalni predstavnik EU. «Evropska unija je spremna da im pruži podršku.»


 



 


Europa.ba