Schwarz-Schilling: Bh. političari moraju nastojati da siromaštvo postane prošlost

Primarni cilj svakog političara u Bosni i Hercegovini bi trebalo biti nastojanje da se iskorijeni siromaštvo, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling u svojoj sedmičnoj kolumni koju objavljuju dnevni listovi u BiH.


«Da bi se otvorila nova radna mjesta, da bi se privukle investicije i potaknula nova preduzeća da otvore svoja vrata te kako bi se učinilo da siromaštvo bude prošlost, političke strukture – osobe izabrane na funkcije 1. oktobra –  moraju se fokusirati na ekonomske reforme u mjeri neviđenoj do sada», istakao je visoki predstavnik i specijalni predstvanik EU u svom članku koji je danas objavljen u «Dnevnom avazu», «Nezavisnim novinama» i «Večernjem listu».


Gospodin Schwarz-Schilling je takođe upozorio da se čini kako su političari imali više nego dovoljno vremena za «razgovore o njihovim vlastitim radnim mjestima – ko će biti ministar ili zamjenik ministra; koje saradnike mogu imenovati na ovu ili onu funkciju; i koliko dugo nakon napuštanja funkcije bi trebali nastaviti primati platu – ali očito im nedostaje vremena da razgovaraju o radnim mjestima za ostale građane.»


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je dodao da: »Mnogi političari su prije i poslije uvođenja PDV-a imali mnogo toga da kažu u vezi sa time da li bi trebala postojati izuzeća i nulta stopa. Međutim, od izbora, samo su politički direktori Vijeća za implementaciju mira naglasili potrebu za urgentnim uspostavljanjem Državnog fiskalnog vijeća kako bi se osigurala veća fiskalna odgovornost.»


Visoki predstavnik je naglasio da mala i srednja preduzeća, od kojih sada zavisi otvaranje novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini, neće biti u mogućnosti da se razvijaju i napreduju ukoliko se politički establišment ne fokusira na donošenje zakona kojima se poboljšava poslovna klima.


«Svaki dan kašnjenja s daljnjim provođenjem ekonomskih reformi predstavlja još jedan dan kašnjenja u otvaranju novih radnih mjesta», naglasio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. «Kada stranački lideri najavljuju da će odustati od ključnih reformi ukoliko novi uslovi ne budu ispunjeni, oni, u stvari, objavljuju potencijalnim investitorima da Bosna i Hercegovina nije zemlja u koju trebaju uložiti svoj novac – jer ona nije mjesto gdje se poštuju dogovori.»


«Oni koji su izabrani 1. oktobra bi trebali imati jedan cilj – da učine da siromaštvo u ovoj zemlji bude prošlost. Oni to mogu ostvariti, ali samo ukoliko počnu razgovarati o – i raditi na – stvarima koje su bitne za sve građane, a ne samo stvarima koje su bitne za malu grupu moćnika s dobrim vezama», zaključio je Christian Schwarz-Schilling.


Cijeli tekst sedmične kolumne visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije dostupan je na web stranici: www.ohr.int i www.eusrbih.org 

Europa.ba