EU istakla potrebu za političkom podrškom u daljem toku reforme policije


Još jednom istakavši svoju podršku Bosni i Hercegovini, ministri vanjskih poslova EU izrazili su “posebnu zabrinutost zbog nedostatka napretka u provođenju sporazuma o restrukturiranju policije postignutog u oktobru 2005.”


Politička podrška ovoj reformi data je u oktobru 2005. kada su bosanskohercegovački parlamenti usvojili politički sporazum o reformi policije.


Ministri vanjskih poslova EU izrazili su svoju zabrinutost zbog ćorsokaka u kome se našla policijska reforma, i činjenice da bosanskohercegovački političari i organi vlasti nisu dali podršku Direkciji za reformu policije u vođenju tehničkih diskusija, što je dio procesa koji su oni sami pokrenuli.


Ured visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije i cijele međunarodne zajednice u BiH i dalje pružaju punu podršku radu Direkcije za reformu policijom, koja je neizostavna da bi se osiguralo da reforma policije bude zasnovana na stručnim i tehnički zdravim osnovama.


“Sada moramo razmisliti kako da pređemo u sljedeću fazu” rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Direkcija će završiti svoj izvještaj do kraja sljedećeg mjeseca. Ovaj izvještaj predstavlja jednu od faza navedenih u sporazumu od 5. oktobra. Kada bude okončan, ovaj proces moraće odražavati tri principa EU za reformu policije”.


Bosanskohercegovački političari sada moraju početi graditi konsenzus koji će Direkciji omogućiti da završi s radom. To je način na koji se može izaći iz ćorsokaka u restrukturiranju policije kako bi se omogućilo zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.


“To je poruka koju ja i drugi predstavnici međunarodne zajednice želimo prenijeti političkom vođstvu u BiH” rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Europa.ba