Građani BiH moraju uzeti svoju budućnost u sopstvene ruke: Schwarz-Schilling

NE OBJAVLJIVATI DO 20.00 SATI


Opći izbori koji će se održati u nedjelju su posebno važni jer oni koji budu izabrani preuzet će punu odgovornost za budućnost Bosne i Hercegovine, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling u televizijskom obraćanju građanima emitiranom u petak uvečer.


«Večeras vam se obraćam direktno, jer smo dosegli ključnu tačku u razvoju Bosne i Hercegovine i želim apelovati na svakog od vas da glasa na izborima u nedjelju”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.


Iako se priroda međunarodnog angažmana u Bosni i Hercegovini mijenja, g. Schwarz-Schilling je naglasio da će međunarodna zajednica ostati i dalje angažovana.


“Želim vas uvjeriti da će međunarodna zajednica nastaviti da pruža podršku vašoj zemlji, kako bi pomogla Bosni i Hercegovini da zauzme svoje mjesto u srcu evropske porodice, gdje i pripada”, rekao je on.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da “svim srcem” vjeruje u parlamentarnu demokraciju zbog iskustva koje ima iz vremena tranzicije Njemačke iz diktature u demokraciju i 25 godina rada kao član parlamenta.


“Vjerujem da je demokratska debata na dugoročnom planu efikasnija i djelotvornija od brzih, improvizovanih rješenja nametnutih izvana. Takođe, uviđam koliko je važno učestvovati u demokratskom procesu. Gotovo 2,8 miliona građana Bosne i Hercegovine imaju pravo glasa.


Ali na posljednjim opštim izborima glasalo je svega 1,3 miliona građana. Svi oni koji odluče da ne glasaju dozvoljavaju drugima da odlučuju o njihovoj budućnosti”.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da će sarađivati sa onima koji budu izabrani u nedjelju i naglasio da će nastaviti djelovati kao čuvar Daytonskog mirovnog sporazuma.


“Možemo i dalje da gradimo na osnovama Dejtona i usavršavamo ga, ali ni ja ni međunarodna zajednica nećemo dozvoliti kršenje mirovnog sporazuma”, rekao je on.


Bez obzira na to što će međunarodna zajednica i dalje biti aktivan partner u poslijeratnom oporavku Bosne i Hercegovine, i nakon zatvaranja OHR-a, on je rekao “da bi ova zemlja krenula naprijed, čvrsto vjerujem da vi, građani Bosne i Hercegovine, morate uzeti svoju budućnost u vlastite ruke. Evropska unija će učiniti sve što je potrebno kako bi vam pomogla u ovoj tranziciji. Budućnost ove zemlje je u Evropi. Ne postoji alternativa”.


Puni tekst televizijskog obraćanja visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU nalazi se na adresi www.ohr.int i www.eusrbih.org .

Europa.ba