Visoki predstavnik / specijalni predstavnik EU razočaran neusvajanjem Zakona o lijekovima


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling izražava žaljenje zbog činjenice da Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije usvojio Zakon o ljekovima.


Ovaj zakon je bio jedini sa liste prioritetnih zakona, koje je naveo Visoki predstavnik / specijalni predstavnik EU u svom obraćanu Parlamentarnoj skupštini BiH 100 dana nakon preuzimanja dužnosti, koji je do danas imao šansu da bude usvojen prije oktobarskih izbora.


Na sjednici se nije raspravljalo o sadržaju zakona niti o predloženim amandmanima. Umjesto toga, zastupnici iz redova SDA, SBiH, kao i SDP-a, Stranke penzionera, HDZ BiH, Radikala i tri neovisna zastupnika su pronašla pogodan izgovor kako bi odbacili zakon.


Neusvajanje ovog zakona danas znači da će ovaj izuzetno važan zakon biti odgođen za nekoliko mjeseci.


“Prevagnuli su pojedinačni interesi, na uštrb građana Bosne i Hercegovine,” rekao je visoki predstavnik / specijalni predstavnik EU. “To je izuzetno razočaravajuće.”


Ovaj zakon je preduvjet Evropske unije, budući da je neophodno izgraditi jedinstveni ekonomski prostor u Bosni i Hercegovini.


Glasanje protiv usvajanja ovog zakona istovremeno je i glasanje protiv jedinstvenog tržišta lijekovima i protiv efikasnog uređenja proizvodnje, uvoza i veleprodaje lijekova na državnom nivou.


Istovremeno, bosanskohercegovačko tržište lijekovima ostaće rascjepkano i podložno lokalnim monopolima, što je i zdravstveno i finansijski štetno za građane BiH.


“Prije dvije sedmice sam rekao da je ovo zakon koji bi se realno mogao usvojiti prije izbora,” rekao je gospodin Schwarz-Schilling.

“Nažalost, moram konstatovati da niti jedan od zakona bitnih za EU koje sam naveo u svom govoru pred Parlamentarnom skupštinom BiH nije usvojen. Uputno bi bilo da birači imaju to na umu kada izađu na izbore za nešto kraće od dvije sedmice.”

Europa.ba