Christian Schwarz-Schilling: Blokiranje reformi moglo bi usporiti tranziciju

O tranziciji Bosne i Hercegovine do punog suvereniteta odlučivaće njeni građani a ne međunarodna zajednica, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU (u daljem tekstu: HR/EUSR), Christian Schwarz-Schilling, na konferenciji održanoj u Beču. No, on je istovremeno istakao i to da zatvaranje OHR-a sredinom 2007. godine i prelazak na normalniji angažman međunarodne zajednice nisu neminovni.


Napominjući da će se odluka o zatvaranju OHR-a sredinom sljedeće godine još jednom razmotriti na sastanku Vijeća za provedbu mira u februaru, HR/EUSR je naglasio: “Pri donošenju te odluke, uzeće se u obzir cjelokupna situacija u Bosni i Hercegovini. Ukoliko Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i dalje ne bude zaključen i ukoliko se još uvijek budu blokirale važne reforme to bi moglo uticati na odluku o zatvaranju OHR-a.”


HR/EUSR je naglasio da se, između ostalog, mora postići napredak u reformama policije i javnog rtv sistema. Također je istakao da, iako ustavne promjene nisu uvjet za okončanje pregovora o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, uspostava efikasnije strukture vlasti u Bosni i Hercegovini jasno je u interesu građana i biće neophodna za dalje integracije u evropske strukture.


Rekao je da se u ovako zahtjevnom programu reformi može napredovati samo ukoliko građani budu zahtijevali odgovornost od svojih političara: građani – konkretnije birači – a ne međunarodna zajednica su ti koji treba da spriječe bosanskohercegovačke političare da upropaste šanse ove zemlje da se odlučno približi Evropi.


“Na građanskom društvu je da osigura da Bosna i Hercegovina bude stabilna i sigurna; na građanskom društvu je da preuzme punu odgovornost,” rekao je on.


HR/EUSR je priznao: “Međunarodna zajednica je i sama postala dio problema, jer donekle ni njen angažman nije ostavio prostora bosanskohercegovačkim vlastima izgrade sopstvenu odgovornost, pa čak i da naprave greške,” no insistirao je da je međunarodna zajednica “u Bosni i Hercegovini da bi pomogla vlastima BiH a ne da bi im naređivala.”


HR/EUSR je prisustvovao konferenciji u organizaciji Instituta za Podunavlje i Srednju Evropu. Nakon ovog obraćanja, HR/EUSR je održao sastanke sa koordinatorom Pakta stabilnosti Erhardom Busekom i ministricom pravde Austrije, Karin Gastinger.


Sutra će se u Briselu HR/EUSR obratiti Komisiji za politička i sigurnosna pitanja Evropskog vijeća.

Europa.ba