Jedini pravi način za rješavanje ratnih zločina je na sudu

Bez obzira o kakvom gnusnom zločinu se radilo, jedini pravi način za rješavanje ratnih zločina je na sudu, piše visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Christian Schwarz-Schilling, u svojoj sedmičnoj kolumni koja je objavljena danas u bosanskohercegovačkoj štampi.


Gospodin Schwarz-Schilling prihvata da je pravni proces često veoma spor i da je to frustrirajuće za preživjele. Međutim, on je naglasio da ovaj proces nudi izglede za pravdu na način koji politiziranje ratnih zločina ne čini – bez obzira da li je riječ o medijskom presuđivanju ili pozivima za objavljivanje spiskova potencijalnih osumnjičenih.


 “Medijsko polemiziranje, upiranje prstom i sticanje političkih poena ne doprinose ni na koji način procesu ozdravljenja koji žrtve rata u BiH i preživjeli članovi njihovih porodica svih nacionalnosti zaslužuju», piše visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU u članku koji je objavljen u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu.  «Jedini način da se osigura pravda jeste stvoriti institucije i procese koji će se sistematično moći baviti ovim pitanjima i držati se ovih procesa».


Gospodin Schwarz-Schilling je istakao da je ipak od kraja rata u Bosni i Hercegovini mnogo postignuto- praktično, više nego poslije bilo kojeg drugog uporedivog oružanog sukoba. On se također založio da će «nastaviti zagovarati hapšenje preostalih haških optuženika, kao i prikupljanje dokaza za buduća suđenja, te da lokalne institucije osposobimo na način koji će im omogućiti da provode ove krivične postupke».


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU je zaključio citirajući riječi Aleksandra Solženjicina: “Granica između dobra i zla ne prolazi između političkih stranaka ili naroda, nego kroz srce svakog čovjeka».

Europa.ba