BiH ima jasnu budućnost –sa planom i mehanizmima podrške do realizacije cilja

Bosna i Hercegovina posjeduje svojevrstan bedem koji je štiti od povratka u nasilje – ova zemlja ima jasnu budućnost u euro-atlantskim strukturama, kako u Evropskoj uniji tako i u NATO-u, što će onemogućiti svaki eventualni napad na BiH i dezintegraciju u ratno stanje.


Visoki predstavnik /Specijalni predstavnik EU, Christian Schwarz-Schilling, je ovaj stav izrazio u svojoj stalno sedmičnoj rubrici koja je danas objavljena u bh. štampi.


Primjećujući da scene nasilja širom svijeta, uključujući Liban, može navesti neke bh. građane da se pitaju da li bi se ista stvar mogla dogoditi i ovdje, Visoki predstavnik /Specijalni predstavnik EU je naglasio da za razliku od Libana – a i za razliku od Bosne i Hercegovine početkom 90-tih – Bosna i Hercegovina danas stoji na samom pragu i Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju sa Evropskom unijom i članstva u NATO-ovom programu Partnerstvu za mir (PfP).


U članku koji je istovremeno objavljen u Dnevnom avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu, Visoki predstavnik /Specijalni predstavnik EU je naglasio da je međunarodna strategija u BiH zasnovana na integraciji, a ne prestanku angažmana.


“Međunarodno prisustvo u Bosni i Hercegovini se mijenja, ali međunarodna zajednica se ne povlači iz ove zemlje,” napisao je. “Bosna i Hercegovina se postepeno uvodi upravo u one institucije koje su u posljednjih 60 godina izgradile i osigurale mir u Evropi. Bosna i Hercegovina dobija pomoć od Evropske komisije, EUFOR-a, Policijske misije EU, NATO-a i moga Ureda, i u mom svojstvu Visokog predstavnika i Specijalnog predstavnika EU.”


Visoki predstavnik /Specijalni predstavnik EU je dodao da je politika euro-atlantskog proširenja u zadnjoj deceniji “očigledno pomogla da se preduprijedi mnoštvo problema i nesporazuma koji su inače mogli mučiti zemlje Srednje i Istočne Evrope. Iako je Bosna i Hercegovina poseban slučaj, ona može i treba izvući čak i veću korist nego što su je imale ove zemlje.”

Europa.ba