Bosna i Hercegovina mora vlastitim snagama ostvariti napredak

Demokratija koja je zaštićena i konsolidirana izvršnim ovlastima dodijeljenim vanjskoj instituciji ne može izgraditi potrebnu unutrašnju snagu kako bi se održala, naglasio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Christian Schwarz-Schilling u današnjoj kolumni objavljenoj u bh. novinama.


“Ukoliko želi okončati svoj put koji vodi prema potpunom poslijeratnom oporavku i euroatlanskim integracijama, Bosna i Hercegovina mora vlastitim snagama prevaliti ostatak puta”, napisao je Schwarz-Schilling u Dnevnom Avazu, Nezavisnim novinama i Večernjem listu.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije je naglasio da je BiH ostvarila napredak u onolikoj mjeri koliko joj je to dozvoljavala postojeća struktura sa značajnim međunarodnim angažmanom.


“Evropska unija je, još prije dvije godine, jasno naznačila da će se zakoni koji su neophodni za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju smatrati prihvatljivim samo ako ih vlasti Bosne i Hercegovine same usvoje. Te zakone ne može nametnuti visoki predstavnik”, rekao je Schwarz-Schilling, te dodao kako su od tada do danas bh. vlasti pokazale da posjeduju kapacitet da ovu zemlju povedu putem koji vodi prema napretku. 


“Parlamentarne skupštine u zemlji su usvojile veliki broj složenih reformskih zakona, uključujući zakone koji su doveli do stvaranja jedinstvenih oružanih snaga, kao i uspješnog uvođenja poreza na dodatu vrijednost početkom ove godine”, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije.


Schwarz-Schilling je takođe naglasio da će međunarodna zajednica i dalje biti angažirana u BiH kroz kontinuirano prisustvo EUFOR-a, Policijske misije Evropske unije, NATO-a i ostalih međunarodnih organizacija.


“Angažman Evropske unije će biti ojačan dodjelom značajnije uloge specijalnom predstavniku Evropske unije i ostvarivanjem napretka u okviru procesa pregovora o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, napisao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije naglasivši da namjerava “obavljati dužnost visokog predstavnika do zatvaranja Ureda, a zatim ostati u Bosni i Hercegovini u svojstvu specijalnog predstavnika Evropske unije.”


Schwarz-Schilling je u ovom članku dao svoj osvrt na najavu Vijeća za implementaciju mira od 23. juna 2006. godine da će zatvaranje Ureda visokog predstavnika uslijediti krajem juna 2007. godine.


 

Europa.ba