Visoki predstavnik/specijalni predstavnik Evropske unije komentira neuspijeh Predstavničkog doma da usvoji Ustavne amandmane

Visoki predstavnik / specijalni predstavnik Evropske unije, Christian Schwarz-Schilling danas je izrazio duboko razočarenje zbog činjenice da predloženi ustavni amandmani nisu usvojeni na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održanoj u srijedu.


“Duboko sam razočaran ovakvim ishodom. Bosna i Hercegovina propustila je teško stečenu priliku da pokrene važan proces modifikovanja Ustava kako bi te promjene bile spremne za primjenu na oktobarskim izborima. Rezultat sinoćnjeg glasanja šalje negativnu poruku Evropi, SAD-u i međunarodnoj zajednici u cjelini.” – rekao je visoki predstavnik/specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling i dodao: “Najviše od svega, ovo je ipak gubitak za Bosnu i Hercegovinu.”


“Ja, i drugi članovi međunarodne zajednice smo bili lično uključni u ovaj proces. Dali smo sve od sebe da delegatima u Parlamentu objasnimo važnost predloženih amandmana. Političkim strankama, javnom mnijenju  i članovima parlamenta bilo je sasvim jasno da je međunarodna zajednica ujedinjeno stajala iza ovog projekta. Predloženi amandmani bili su i još uvijek su neophodni kako bi se započeo ključni proces jačanja vlasti u ovoj zemlji. Oni koji su odgovorni za neuspjeh ovog paketa reformi, moraju razmisliti o posljedicama svog djelovanja,” rekao je visoki predstavnik.


Visoki predstavnik je takođe istakao da je većina delegata Predstavničkog doma glasala za paket ustavnih reformi. Više ljudi je izrazilo podršku ovom paketu, nego što ih je bilo protiv.


Visoki predstavnik je odao priznanje stranačkim vođama koji su zaista naprono radili kako bi postigli konsenzus. On je takođe odao priznanje Vladi SAD na uloženom doprinosu.


“U ovom trenutku, BiH treba vremena da razmotri rezultat sinoćnjeg glasanja, te da vidi koje korake treba poduzeti. Potreba da se modifikuje Ustav BiH neće nestati. To je pitanje o kojem će se ponovo morati razmišljati  kako bi se BiH bolje pripremila za integraciju u EU i kako bi vlada bila spremnija da služi svojim građanima.”

Europa.ba