Direkcija za reformu policije mora nastaviti s radom


Specijalni predstavnik Evropske unije i visoki predstavnik za BiH, Christian Schwarz-Schilling, danas je naglasio osnovnu ulogu Direkcije za reformu policije i ponovio da je ostvarivanje napretka u oblasti policijske reforme je prije svega važan za borbu BiH protiv kriminala, te samim tim ključni uslov za integraciju BiH u Evropsku uniju.


On je napomenuo da je Direkcija za reformu policije legitimno, tehničko tijelo uspostavljeno s  zadatkom da izradi Plan implementacije, predviđen Političkim sporazumom koji su usvojili svi Parlamenti u BiH, uključujući i Narodnu skupštinu Republike Srpske koja ga je usvojila 5. oktobra prošle godine. Ove obaveze moraju biti izvršene.  


«Uvjeren sam da će Direkcija za reformu policije nastaviti s radom i ovoj temi sam danas razgovarao i sa premijerom Terzićem i sa premijerom Dodikom» izjavio je specijalni predstavnik Evropske unije i visoki predstavnik za BiH. «Dovođenje u pitanje legimiteta ovog tijela ili napadi na taj legimitet samo bi usporili implementaciju Plana rada Direkcije».


«Stavovi Vlade Republike Srpke i svih ostalih nadležnih organa su bitni. Međutim, Direkcija omogućava Republici Srpskoj da prezentira svoje stavove i da oni budu uzeti u obzir» dodao je specijalni predstavnik Evropske unije i visoki predstavnik za BiH.


«Očekujemo da se ispoštuju svi rokovi postavljeni u sporazumu o restruktuiranju policije od 5. oktobra 2005. godine. Restruktuiranje policije je ključni uslov za integraciju BiH u Evropsku uniju.»


 

Europa.ba