Specijalni predstavnik Evropske Unije kaže da uspjeh pregovora sa Evropskom Unijom zavisi od reformi

Visoki predstavnik – koji je takođe i specijalni predstavnik Evropske Unije – dr Christian Schwarz-Schilling susreo se sinoć sa predsjednikom Evropske komisije José Manuel Barrosom i komesarom za proširenje Olli Rehnom.


Specijalni predstavnik Evropske Unije je pozdravio početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, ali u isto vrijeme je naglasio da će njihov uspjeh zavisiti od spremnosti vlasti Bosne i Hercegovine da provedu neophodne reforme.


 “Zadovoljstvo mi je da poželim dobrodošlicu predsjedniku Barrosu i komesaru Rehnu u Sarajevu. Ovo je jasan signal da je budućnost ove zemlje u Evropskoj Uniji”, rekao je dr Schwarz-Schilling.


“Danas sam ovdje najprije i prevashodno kao Specijalni predstavnik Evropske Unije. Blisko ću sarađivati sa Komisijom kako bih pomogao Bosni i Hercegovini da napreduje na svom putu ka Evropi”, dodao je.


Specijalni predstavnik Evropske Unijie je, međutim, naglasio da: “je ovaj posao sada na parlamentima i vladama ove zemlje. Oni moraju da usvoje i provedu neophodne reformske mjere. Naprimjer, oba entiteta moraju da usvoje preostale zakone iz oblasti javnog emitovanja. Mora se provesti reforma policije, i mora se donijeti državni Zakon o ombudsmenima.”


Specijalni predstavnik Evropske Unije je izrazio nadu da će na predstojećim opštim izborima, koji su zakazani za oktobar ove godine, glasači Bosne i Hercegovine procjenjivati političke stranke na osnovu njihove sposobnosti da čine napredak prema Evropi.

Europa.ba