Intervju: Valentin Inzko, specijalni predstavnik Evropske unije i visoki predstavnik u BiH

NOVI visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko, samo desetak dana posle preuzimanja dužnosti, dao je svoj prvi intervju za jednu srpsku novinsku kuću – ”Novostima”. Austrijski diplomata, na tečnom srpskom jeziku, kaže da je za posao u BiH imao samo tri sata priprema:


Valentin Inzko: Pedi Ešdaun se pripremao godinu, a Kristijan Švarc-Šiling šest meseci. Ostavka Miroslava Lajčaka je bila potpuno neočekivana i zato se došlo u ovu situaciju.



Večernje novosti: Da li ste uspeli već da skenirate situaciju u BiH i jeste li odredili prioritete?



Valentin Inzko: Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira u BiH je napravio plan za mene. Tu je Dejtonski sporazum, koji mora da se sprovodi do kraja, a moj zadatak je i približavanje Evropskoj uniji.



Večernje novosti: Za završetak protektorata u BiH je potrebno ispuniti pet ciljeva i dva uslova, od kojih je jedan, čini se, potpuno neizvodljiv, a to je – postizanje normalne političke situacije…



Valentin Inzko: To je pitanje definicije. Nema idealne zemlje, to nije ni moja Austrija, a ni Bosna. U Veću za sprovođenje mira sede zemlje u kojima postoje mišljenja da je ovde situacija normalna, ali i druge koje kažu da je BiH još nesavršena država. Videćemo kakva će odluka biti doneta krajem juna.



Večernje novosti: Da li postoji mogućnost da OHR tada bude zatvoren?



Valentin Inzko: Takva odluka se može doneti u junu, a OHR bi trebalo da bude zatvoren u sledećih 12 meseci.



Večernje novosti: Najveća bojazan ovdašnjih političara je – hoćete li koristiti drakonska “bonska ovlašćenja”, hoćete li smenjivati?



Valentin Inzko: Uvek se govori o političarima. Ja bih govorio o odgovornosti: ako jedan profesor loše predaje ili lekar loše operiše, i on je odgovoran. Neću oklevati da upotrebim “bonska ovlašćenja”, ali bih pre koristio šest koraka do donošenja odluke. Prvi je slušati, drugi je razgovarati, treći – pregovarati. Četvrti je upozorenje, odnosno “žuti karton”, a peti je ubeđivanje u četiri oka. Tek na kraju bih posegao za “bonskim ovlašćenjima” i sklonio nekog čoveka.



Večernje novosti: U Sarajevu se priželjkuje smena premijera Srpske Milorada Dodika…



Valentin Inzko: Kod gospodina Dodika treba razlikovati šta priča, a šta radi. Kada priča o referendumu to je retorika.



Večernje novosti:  Šta Dodik radi?



Valentin Inzko: Nisam sudija, ali on je u RS, na ekonomskom planu, dosta učinio. Ali, konačnu ocenu mogu da dam tek iduće nedelje kada odem u Banjaluku i lično se u to uverim.



Večernje novosti: U Federaciji je ekonomska situacija zabrinjavajuća, priča se o bankrotu…



Valentin Inzko: Čuo sam. Siguran sam da će morati da naprave uštede na platama i projektima. Kada se porede RS i Federacija BiH, u RS ima više finansijskih zaliha i situacija je lakša.



Večernje novosti: Dodik bi rekao “Srpska je bolji deo BiH”?



Valentin Inzko: Neka izvoli. Ja ću se složiti, ako ima sređen budžet, ako ima suficit i ako nema recesije, za mene nije problem da mu čestitam.



Večernje novosti: Najavili ste da će jedan od vaših zadataka biti ustavne promene. Jesu li one moguće?



Valentin Inzko: BiH se mora pozdraviti sa logikom da u svakoj utakmici mora postojati pobeđeni. Hajde da logika bude da svi dobijaju. Ako država bude funkcionalnija i jeftinija, tu svi dobijaju. Neka to budu ustavne reforme, koje bi domaći političari sami sproveli. To bi bio najbolji dokaz da je politička situacija stabilna.



Večernje novosti: Vaši prethodnici su tvrdili da neće biti ukidanja entiteta, stvaranja novih, ali ni otcepljenja. Jesu li to i vaše smernice?



Valentin Inzko:
O otcepljenju niko ne govori. Moskva podržava integralnu RS u integralnoj BiH. BiH će kao država dobiti podršku da od 2010. godine bude nestalna članica SB UN.



Večernje novosti: Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da zemlje zapadnog Balkana treba da sačekaju na prijem u EU. Ima li region evropsku perspektivu?



Valentin Inzko:
Postoji umor od proširenja EU, ali to nije raspoloženje kod većine. Kada Češka, Nemačka i Irska prihvate Lisabonski ugovor i kada se uredi način odlučivanja, biće lakše EU proširiti sa 27 na 34 zemlje.



Večernje novosti: Na kraju, da li je tačno da je vaša plata 23.000 evra?



Valentin Inzko: Nisam još primio platu (smeh). Ako je tačno, onda je super. Platu primam, valjda po nekom standardu, i isto kao i Lajčak, Švarc-Šiling i drugi. Ali, želim svim Bosancima da imaju ovoliku platu.

POZDRAV LJUBI TADIĆU



Valentin Inzko: Za dve-tri nedelje trebalo bi da posetim Srbiju, ali osim zvaničnih susreta, želim da posetim oca srpskog predsednika Borisa Tadića. Ljubomir je moj poznanik još iz osamdesetih, dok sam službovao u Beogradu. Posećivao sam ga dok je bio disident. Čujem da nije dobrog zdravlja i molim vas da ga ovim putem puno pozdravite.

BOSANSKI TALENTI



Večernje novosti: Dokle će u BiH raditi strani tužitelji?



Valentin Inzko: BiH je rudnik talenata i mislim da će lako naći ljude koji će naslediti strance. Pa, BiH ima fudbalera Seada Ibiševića. Ima nobelovce Ivu Andrića i Milana Preloga, pa Nemanju Kusturicu.



Večernje novosti: Mislite – Emira?



Valentin Inzko: Da, on je sjajan filmadžija. Pa, Boris Tadić je Sarajlija, baš kao i Boris Nemešić, koji je bio direktor “Austrijskog telekoma”.

PISAO ZA ALIJU A SRPSKI DOBROTVOR



Večernje novosti: Napisali ste predgovor za biografiju Alije Izetbegovića “Alija izbliza”. Da li je opravdan strah u RS, ali i kod Hrvata, da ćete biti pristrasni u korist Bošnjaka?



Valentin Inzko:
To su gluposti. Ja sam iz porodice sa šest katoličkih sveštenika. Od 1986. godine sam dobrotvor beogradske Bogoslovije. Čak sam treća osoba koja je, posle pokojnog srpskog patrijarha Germana, uplatila pola miliona ondašnjih dinara za izgradnju Bogoslovskog fakulteta. Imao sam izbor da li novac da dam za izgradnju hrama Svetog Save ili pravoslavni fakultet, i odlučio sam se za ovo drugo. Što je teologija SPC jača, jači će biti i dijalog. Da, biću pristrasan u svom radu. Podržavaću ono što je dobro za ljude, a što je loše neću.

Europa.ba