Intervju: Miroslav Lájčak, specijalni predstavnik EU za BiH: “Ne može se više tolerisati”

Slovak Miroslav Lajčak, 44, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, priča o politici blokiranja koju provode nacionalistički političari u multietničkoj državi.


Spiegel: Pretprošle sedmice je istekao i krajnji rok za reformu policije. A to je trebao da bude kamen temeljac za daljnji razvitak zemlje. Kako planirate da ubuduće onesposobite nacionalističke blokade reformi?


Lajčak: Ova zemlja ne funkcioniše kako bi trebala. Parlament je jednoj godiniusvojio samo tri reforme. To se više ne može tolerisati. Zbog toga sam upotrijebio svoje ovlasti kako bi pojednostaviomehanizam donošenja odluka u multietničkoj vladi. Ubuduće će se odluke donositi po pravilima, koja ne dozvoljavaju obstrukcije. Pored toga, redovno obavljam konsultacije sa vladajućim strankama.


Spiegel: Potpisivanje SAA-a je za sada odloženo. Da li još uvijek uopšte pomaže prijetnja o neulasku u EU? Jer niko više u EU ne računa sa skorim pridruživanjem Balkanskih zemalja.


Lajčak: Političari u BiH ne shvataju šta EU znači za njihovu zemlju. Prema anketama 70% stanovništva je za ulazak u EU. Ali tu većinu niko niti vidi niti čuje. Čak ni mediji nisu kritikovali političare za neuspjelu reformu policije. Ko hoće u EU, mora sam da radi na tome, mi nećemo i ne možemo nikoga natjerati  na to.


Spiegel: Da li bi BiH brže koračala prema EU kada bi otklonili nacionaliste iz vlade?


Lajčak: To su demokratski izabrani političari, oni su moji partneri. I ja moram da radim sa njima, sviđalo se to meni ili ne. Trenutno nemam namjeru da svoje ovlasti koristim u te svrhe. Ali ne mogu obećati da će to tako i ostati.


Spiegel: RS se i dalje nada da će se jednog dana odcijepiti. Zar to nebi bila jedna od opcija da se prekine višegodišnja stagnacija zemlje?


Lajčak: To još uvijek nije tema. A i bilo bi protiv Daytonskog sporazuma.


Spiegel: Kada ste preuzimali mandat prije četiri mjeseca, da li ste računali na ovakve probleme?


Lajčak: Iskreno rečeno da. Ali jedino me iznenadila atmosfera. Kao da niko ne vjeruje da se ovdje ikad išta može poboljšati.

Europa.ba