Obraćanje visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU Valentina Inzka pred Rotary klubom BiH


Građani imaju opciju da izaberu nove lidere


Dame i gospodo,


U toku su intenzivne konsultacije kako bi se pokušalo izvesti Bosnu i Hercegovinu iz političke krize koja već tri godine blokira napredak. Krajem prošle sedmice razgovarao sam u Briselu sa visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, a u četvrtak ću se sastati sa političkim direktorima zemalja članica Evropske unije u Madridu.


U pitanju je krupna stvar. U suštini – govorićemo o izlasku iz političkog ćorsokaka i vraćanju zemlje na put oporavka.


Ja sam, međutim, želio danas doći na ovaj susret sa Rotary klubom bez obzira na to što se nalazimo usred pregovaračkog perioda od suštinskog značaja, jer vi koji ste se danas ovdje okupili igrate ulogu u dva važna aspekta javnog života u Bosni i Hercegovini, a ti aspekti utiču na uspjeh ili neuspjeh politike u ovoj zemlji kao cjelini.



  • Kao članovi poslovne zajednice, direktno ste uključeni u napore za oporavak privrede BiH;

  • Kao članovi Rotary kluba, direktno pokušavate obezbijediti konkretnu pomoć vašim najugroženijim sugrađanima.

Pokretanje političkog procesa je urgentno pitanje, jer tek kada se ono riješi moći ćemo ostvariti višestruke pomake u dvije oblasti – oporavak privrede i pomaganje najugroženijima u bh. društvu.


Ovaj dvostruki cilj je u samom središtu napora da se Bosna i Hercegovina izvuče iz sadašnje krize.


* * *


Žalosno stanje privrede je više nego očito.


U 2009. godini je izgubljeno više od 70.000 radnih mjesta; brutodruštveni proizvod je umanjen za tri posto; opali su i uvoz i izvoz; a prosječna mjesečna plaća, za one koji nisu proglašeni viškom, stagnira.


Mnogo toga nije realizirano u proteklih dvanaest mjeseci. Na primjer:



  • zakoni za 21. stoljeće koji će podsticati investicije i stvarati nova radna mjesta još nisu doneseni;

  • sistem bankarske supervizije koji bi omogućio usmjeravanje više novca prema malim preduzećima nije moderniziran;

  • Socijalno i ekonomsko vijeće za rješavanje problema u industriji i jačanje ekonomskog rasta nije osnovano.

Stranke su dale obećanja da će sve ovo realizirati u okviru procesa evropske integracije. Birači treba da pitaju zašto u situaciji kada radna mjesta nestaju i siromaštvo se širi zemljom oni nisu uradili ono što su obećali.


Neki govore kako se ništa ne može uraditi ni u 2010. godini jer je to izborna godina.


To je besmislica!


U 2010. se može uraditi mnogo toga upravo zato što je to izborna godina.


Dok se građani iz svih zajednica i dijelova BiH suočavaju sa sve većim poteškoćama, u isto vrijeme gledaju kako susjedne zemlje čvrsto napreduju u pravcu potpune integracije u EU.


Zašto je to tako?


Glasači bi to pitanje trebali postaviti onima za koje budu glasali u oktobru.


* * *


Iznova čujemo pozive upućene međunarodnoj zajednici da intervenira i primora politički establišment da usvoji zakonske propise koji će pomoći da se okonča nezaposlenost i siromaštvo.


Čujemo jednako glasne stalne pozive međunarodnoj zajednici da ostane po strani i ostavi građane Bosne i Hercegovine njihovoj sudbini.


Ali te dvije opcije nisu i jedine – i upravo zbog toga vam se danas ovdje obraćam. Postoji i treće rješenje – rješenje koji se koristi u ostatku svijeta, rješenje koje u praksi primjenjuju i susjedi Bosne i Hercegovine, koji sada brzo napreduju ka članstvu u EU dok vaša zemlja to ne čini.


Prema ovom rješenju, nije posao međunarodne zajednice da se bavi problemima zemlje; to je posao njenih građana.


Napominjem da sam rekao građana, ne nužno političara.


Ako politički lideri ne mogu uraditi svoj posao, građani imaju mogućnost da izaberu nove lidere.  


To sam naglasio više puta. Uistinu, i moji prethodnici su ovo isticali mnogo puta. Ja ću to i dalje govoriti – jer to je istina.


Vjerujem da to članovi Rotary kluba već dobro razumiju. Znate da se morate direktno uključiti ako želite da nešto bude urađeno. Direktnim angažmanom ste bili u mogućnosti da napravite pozitivnu promjenu u životima hiljada vaših sunarodnika. Ovaj humanitarni angažman je efikasan i to je nešto što treba pohvaliti.


Te sposobnosti daju poslovnoj zajednici snažan politički glas.


Nadam se da ćemo taj glas čuti u mjesecima koji prethode općim izborima.


Nadam se također da će poslovnu zajednicu u tome slijediti i druge grupe građana – studenti, sindikalci, aktivisti koji se bave zaštitom potrošača, poslodavci i mnogi drugi.


Izborni rezultati će pokazati volju građana Bosne i Hercegovine.


Građani imaju moć da prekinu trenutni politički zastoj.


Građani imaju moć da parlamentarce natjeraju da usvoje zakone koje su obećali usvojiti kao dio procesa evropske integracije – prije oktobarskih izbora.


Građani imaju i moć da osiguraju da četiri godine, od 2010. godine do 2014. godine, budu značajno produktivnije nego što je to bio period od 2006. godine.


Učinićemo sve što je moguće putem diplomacije i ubjeđivanja kako bi stranački lideri prekinuli zastoj, ali od suštinskog značaja je da građani urade sve što je u njihovoj moći da postignu isti cilj.


Udruženja privrednika i drugi aktivisti mogu utirati put.


Hvala vam.

Europa.ba