Obraćanje visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčáka na ceremoniji primopredaje dužnosti u EUFOR-u


Veliko mi je zadovoljstvo obilježiti još jednu uspješnu godinu djelovanja EUFOR-a. Želim uputiti iskrenu zahvalnost generalu McCollu, admiralu Witthaueru, i cjelokupnom osoblju EUFOR-a na dobro obavljenom poslu. Takođe se želim zahvaliti Uredu specijalnog predstavnika EU (EUSR), Policijskoj misiji EU (EUPM) i Posmatračkoj misiji EU (EUMM) na neprocjenjivom doprinosu koji su dali.


Tokom protekle godine je došlo do promjene načina djelovanja i reorganizacije EUFOR-a. EUFOR i dalje uspješno doprinosi sigurnom i bezbjednom okruženju u Bosni i Hercegovini. Zajedno sa EUPM-om, on pruža podršku borbi protiv organiziranog kriminala.


EUFOR i dalje prenosi nadležnosti za inspekciju i nadzor na lokalne vlasti kojima te nadležnosti s pravom pripadaju. Zajedno sa ostalim dijelom evropske porodice, EUFOR je opredijeljen da pomogne Bosni i Hercegovini da sve više preuzima odgovornost za svoja pitanja i da poboljša svoje potencijale za to.


Ali 2007. godina nije bila laka godina za Bosnu i Hercegovinu: ostvaren je ograničen napredak u ključnim reformama – posebno reformi policije i Ustava; a pokazano je više političke retorike nego liderstva.


Sada je došlo vrijeme da se Bosna i Hercegovina vrati na evropski put. To je naše opredijeljenje, prilika za BiH a i volja velike većine stanovništva.


Ali prestoji još mnogo posla. Program evropskih reformi, posebno, zahtijeva dalju pažnju. Napredak postignut u zadnjih nekoliko dana naravno ohrabruje, a posebno današnje parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ali EU treba dokaz stvarnog napretka u ključnim reformama – uklučujući restrukturiranje policije – prije nego što ga možemo potpisati. To je ono što smo dogovorili sa Bosnom i Hercegovinom kada smo otpočeli pregovore i to dalje ostaje naš stav.


Dozvolite da budem jasan: EU je i dalje u potpunosti opredjeljena na pružanje podrške BiH. Mi je nećemo napustiti. Što se ova zemlja bude više približavala Evropi, to će naši odnosi biti dublji. A EUFOR ćemo zadržati onoliko koliko bude potrebno. EUFOR jeste – i ostat će – efikasan, uvjerljiv, vidljiv i robustan, kako u pogledu trupa na terenu tako i rezervnih snaga izvan zemlje. On je spreman da djeluje u slučaju prijetnje stabilnosti i sigurnosti.


I na kraju, preostaje mi da pozovem EUFOR da i dalje nastavi sa izvrsnim poslom koji obavlja; da zahvalim generalu McCollu, novom komandantu operacija, za njegov posao i podršku; da još jednom čestitam admiralu Witthaueru na vrlo dobro obavljenom poslu i želim mu sreću u njegovom narednom  angažmanu; te da izrazim dobrodošlicu generalu Villalaínu na ovu važnu poziciju komandanta EUFOR-a.


Hvala. 

Europa.ba