Obraćanje visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije Christiana Schwarz-Schillinga Prilikom oproštajne posjete EUFOR-u

Admiralu, dame i gospodo,

Zadovoljstvo mi je biti danas ovdje s vama, a imao sam privilegiju da izvršim smotru ovog počasnog voda.


Tokom mog mandata specijalnog predstavnika EU i visokog predstavnika ostvarivali smo vrlo tijesnu saradnju. EUFOR je sam po sebi ključni akter čija je uloga definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom. Međutim, EUFOR je takođe važan član EU porodice.


Kao specijalni predstavnik EU ponosan sam na rad svih članova te EU porodice, kao i na način na koji međusobno sarađujemo na izgradnji bolje budućnosti za Bosnu i Hercegovinu.


Mislim da je feldmaršal von Moltke rekao da nijedan plan za bitku ne može preživjeti kontakt s neprijateljem. Tako je i u politici i u diplomaciji. Stalno moramo da se prilagođavamo i improviziramo. No, ne smijemo izgubiti iz vida naše ciljeve, a međunarodna zajednica, posebno EU, mora zajednički djelovati.


Čini se da neki smatraju kako je sada moguće proglasiti pobjedu i postepeno okončati angažman EUFOR-a u BiH. Ja cijenim njihovo mišljenje, ali ga ne dijelim. Kao visoki predstavnik smatram da korištenje bonskih ovlasti mora imati podršku vojnih snaga.


Takođe smatram da EUFOR ima važnu ulogu koja se odnosi na neprestano pružanje sigurnosti. Zbog svakodnevnog angažmana na ovim pitanjima, neki možda smatraju da ovaj zadatak nije posebno inspirativan. Međutim, ne treba zaboraviti da je ova zemlja prošla kroz pakao. Prisustvo EUFOR-a ima osnovni značaj u procesu izgradnje povjerenja.     


Kada odem iz Bosne i Hercegovine i kada za nekoliko dana bude okončan moj mandat visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU, otići ću s velikom dozom tuge. Ova zemlja je bila važan dio mog života od momenta kada sam se, 1992. godine, prvi put počeo baviti dešavanjima u BiH. Bosna i Hercegovina će zauvijek ostati u mom srcu.


Vama, admiralu, i svim muškarcima i ženama u službi EUFOR-a, želim izraziti zahvalnost na počastima koje mi danas ovdje odajete.


Naravno biće vam potrebna i sreća, kao što je to slučaj i sa svim drugim vojnim misijama i angažmanima. Dozvolite mi da citiram čuvenu izjavu von Moltke-a: «Glueck hat auf die Dauer nur der Tuechtige!“, a to znači da je dugoročno gledano, sreća uvijek na strani sposobnih.


Dozvolite mi da i zvanično naglasim kako EUFOR ima dovoljno intelektualnih, a i vojnih sposobnosti. Stoga sam uvjeren da će sreća pratiti EUFOR tokom cijele njegove misije u Bosni i Hercegovini.


Hvala vam.    

Europa.ba