Obraćanje specijalnog predstavnika EU, Christiana Schwarz-Schillinga na Drugoj konferenciji u BiH o saradnji policije i tužilaca


Osigurati da kriminalci budu izvedeni pred lice pravde


Generale Coppola, gospodine Jurčević, gospodine Lisak, dame i gospodo,


Vladavina zakona je jedini temelj na kojem se može izgraditi funkcionalno i trajno demokratsko društvo – i aktivnosti koje su sada u toku na konsolidovanju funkcionalnog demokratskog durštva u Bosni i Hercegovini ne mogu ići naprijed ukoliko se ne ostvari napredak i na konsolidaciji vladavine zakona.


Mnoge stvari još uvijek nisu riješene. Iako je mnogo toga postignuto tokom zadnjih godina, korupcija i organizirani kriminal su i dalje uveliko rasprostranjeni a ratni zločinci su na slobodi.


Tužioci i policija su ključne karike u lancu pravde. Jedni bez drugih ne mogu ispuniti svoju svrhu – saradnja je preduslov za uspjeh – tako da veza između tužilaca i policije mora biti i  fleksibilna i jaka.


Situacija je ozbiljna ali ne i beznadežna. Ozbiljna je jer su kriminalci uspjeli da uspostave sofisticirane mreže; nije beznadežna jer su profesionalci za provođenja zakona – ljudi prisutni u ovoj prostoriji – ostvarili značajan napredak u suzbijanju istih.


Daljni ostanak na slobodi onih koji su povezani sa najgorim zločinima koji su se desili tokom rata u BiH je potaknuo široko rasprostranjeno mišljenje da je Bosna i Hercegovina prostor bezakonja u kojem su neki izvan dohvata policije i sudova. Ali ovo je mišljenje koje se mora odbaciti.


Pravosudni sistem ove zemlje je na sebe preuzeo ogroman zadatak – da provede pravdu nakon ratnih strahota koje su se desile u cijeloj zemlji i koje su bile obilježene najgorom vrstom nepravde – genocid koji se desio u Srebrenici predstavlja najstravičniji primjer.


Pozdravljam činjenicu da su i policija i tužilaštvo odlučili da usmjere više svojih resursa na Srebrenicu.


Broj predmeta koji se tiču ratnih zločina – koji iznosi na hiljade – će postaviti ozbiljne zahtjeve, ali jasno je da se istrage o ratnim zločinima moraju provesti a odgovorni za njih optužiti.


Upravo kao što daljni ostanak na slobodi ratnih zločinaca podriva kredibilitet cjelokupnog pravosudnog sistema također to čini i neadekvatnost kazni za neka krivična djela, uključujući i finansijski kriminal. Od suštinske je važnosti da sudovi počnu primjenjivati instrumente koji su im na raspolaganju kao što je zapljena imovine, koju predviđaju nedavno doneseni zakoni kako bi se otklonili poticaji za vršenje finansijskih krivičnih djela.


Finansijske istrage treba da budu sastavni dio istraga svakog krivičnog djela povezanog sa sticanjem imovine.


Postojeća situacija u kojoj je moguće da kriminalci zadrže nezakonito stečenu dobit, čak i nakon što budu osuđeni za krivična djela koja su počinili, mora se brzo okončati; postojeća situacija znači da se kriminal u Bosni i Hercegovini ponekada zaista isplati.


Smatram da ova dva pitanja moraju biti u centru vaših diskusija.


Reforme provedene u oblasti vladavine zakona su uspostavile profesionalne standarde u policijskoj aktivnosti i krivičnom gonjenju, kao i nove institucije kao što su Državna granična policija i SIPA. Također imamo i Državni sud i savremeni Krivični zakon kao i Zakon o krivičnom postupku.


Ovo su instrumenti; ovi instrumenti se moraju iskoristiti.


Tokom naredna dva dana razmatraćete najbolju praksu u krivičnom postupku te ćete nastojati iznaći načine da unaprijedite saradnju policije i tužilaca.


Smatram da smo u fazi kada postoji zamah za promjene. Ovo nije bitka koja se gubi; ovo je bitka koja je sada u fazi kada će odlučnost i energija izvojevati pobjedu.


Vi ste ono štoj stoji između velike većine poštenih građana i male kriminalne manjine. Ova konferencija će ispuniti odlučujuću ulogu ukoliko dođete do detaljnih i praktičnih prijedloga kako bi se saradnja policije i tužilaca učinila efikasnijom.


Hvala vam.

Europa.ba