Transkript konferencije za medije međunarodnih organizacija

OHR/EUSR, Eldar Subašić

NATO, Derek Chappell

EUFOR, Ltc Miguel Jose Martin Bernardi    

 


OHR/EUSR


Sada je vrijeme da se promovira evropska perspektiva BiH


“Proces evropskih integracija predstavlja neophodan naredni korak u poslijeratnom oporavku Bosne i Hercegovine. Politički, ekonomski i socijalni instrumenti tog procesa mogu zamijeniti izvršne ovlasti međunarodne zajednice”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák danas u Ljubljani parlamentarcima iz cijele Evrope.


U svom obraćanju čelnicima komisija za vanjske poslove parlamenata zemalja članica EU, Lajčák je naglasio da vodeći politički predstavnici svakog naroda u BiH još uvijek ne traže najmanji zajednički imenitelj za iznalaženje svima prihvatljivog rješenja, već svaki od njih želi da nametne svoju viziju. 


Jedini način da BiH iza sebe ostavi nasilje iz prošlosti je da se i dalje fokusira na integraciju u EU, rekao je Lajčák. “Proces integracija, u svakom smislu, odražava jedinstvo a ne podjelu – temelji se na zajedničkom poduhvatu za postizanje jasnih i ostvarivih ciljeva, koji će donijeti značajnu dobrobit u srednjeročnom i dugoročnom periodu”.


Integracija u EU predstavlja jedini strateški cilj u Bosni i Hercegovini, koji dijele svi građani. “Sada je vrijeme da se istakne i promovira evropska integracija, koja je najbolji primjer rješavanja sukoba u historiji”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.


NATO


Nije bilo izjave.


EUFOR


Nije bilo izjave.

Europa.ba