Transkript konferencije za medije međunarodnih organizacija

OHR/EUSR, Mario Brkić

EUFOR, David Fielder

 

 

OHR/EUSR

 

Vijeće za implementaciju mira sastaje se u Briselu u danas i sutra


 


Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira susrešće se u Briselu u danas  i sutra kako bi ocijenili napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla u provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma kao i ukupnu političku situaciju u zemlji.


 


U svijetlu ovoga, PIC će razmotriti i budućnost OHR-a. Od političkih direktora PIC-a očekujemo jasnu strategiju za BiH, procjenu situacije i poziciju međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Trenutno ne možemo govoriti o detaljima jer moramo sačekati da PIC završi svoj rad, nakon čega ćemo sve objaviti u formi komunikea.


 


Sutra ujutro PIC će se sastati sa vlastima BiH: članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Harisom Silajdžićem i Nebojšom Radmanovićem te predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Nikolom Špirićem i njegovim zamjenicima, Tarikom Sadovićem i Draganom Vrankićem. Sutra popodne PIC će se sastati sa liderima šest stranaka koje čine vladajuću koaliciju.


 


U toku ova dva dana biti će nekoliko prilika za susrete s predstavnicima medija –


 


Danas u 18.00: Prilika za fotografiranje na početku sastanka političkih direktora Upravnog odbora


 


08.45 u srijedu, 27. februara: Prilika za fotografiranje na početku sastanka političkih direktora Upravnog odbora sa članovima Predsjedništva BiH i predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućeg Vijeća ministara.


 


11.45 u srijedu, 27. februara: Prilika za fotografiranje na početku sastanka političkih direktora Upravnog odbora sa sa liderima stranaka koje čine vladajuću koaliciju.


 


U 15.30 u srijedu, 27. februara visoki predstavnik, Miroslav Lajčák, održaće konferenciju za štampu na kojoj će iznijeti zaključke sa sastanka PIC-a.


 


Svi navedeni susreti bit će upriličeni u zgradi Vijeća Evropske unije.


 


Slike sa svakog od ovih događaja bit će dostupne na web stranici OHR-a. Očekujemo da će PIC nakon svog sastanka izdati komunike, koji će vam biti dostupan u sutra popodne.


 


Novinari koji nemaju akreditaciju Vijeća Evropske unije, a zainteresirani su da prisustvuju pomenutim susretima mole se da dostave imena, brojeve pasoša i nazive medija za koje rade kolegi Rajačiću putem telefona (+387 33 283 918) ili faksa (+387 33 283 919) najkasnije do 13.00 danas.


 



Lajčák odgovara na www.reci.ba


 


Na kraju, želim vam skrenuti pažnju na web stranicu www.reci.ba koju smo pokrenuli u okviru kampanje o evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.


 


Na web stranici danas se nalaze četiri nove video izjave visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU, u kojima odgovara na pitanja građana o uvođenju vjeronauka u javne obrazovne ustanove, političkoj garnituri u BiH, aršinima Evropske unije i prijedlogu decentralizacije institucija BiH. Pripremili smo vam i transkript njegovih odgovora koji možete preuzeti na kraju konferencije za medije.


 


 


EUFOR


 


Nije bilo izjave.

Europa.ba