Transkript konferencije za medije međunarodnih organizacija

OHR/EUSR, Oleg Milišić
EUFOR, David Fielder 

 


 


OHR


 


Visoki predstavnik produžio mandat predsjedavajućeg Upravnog odbora UIO


 


Visoki predstavnik Miroslav Lajčak je danas donio Odluku o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH te ponovo imenovao Petera Nicholla za predsjedavajućeg Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) na period do 30. juna 2008. godine.


 


Upravni odbor UIO još uvijek nije uspostavio trajni sistem raspodjele sredstava od indirektnog oporezivanja. Peter Nicholl će nastaviti da Odboru pruža pomoć u iznalaženju trajne metodologije raspodjele prihoda.


 


Mandat Petera Nicholla je trebao isteći 13. januara 2008. godine. Strane u BiH još uvijek nisu bile u mogućnosti da se dogovore oko osobe koja će na funkciji naslijediti Petera Nicholla.


 


Visoki predstavnik je danas donio Odluku o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH kako bi osigurao kontinuirano rukovođenje i funkcionalnost ove institucije u slučaju da ne postoji dogovor o budućim predsjedavajućima Upravnog odbora UIO.


 


“Zakon sada omogućava da ministar finansija i trezora BiH automatski preuzme ulogu predsjedavajućeg u trajanju od najmanje godinu dana u slučaju da ne postoji dogovor oko novog predsjedavajućeg Upravnog odbora”, rekao je danas visoki predstavnik. “Funkcionalne institucije i sigurna osnova na kojoj će se dalje graditi zajednički ekonomski prostor od suštinskog su značaja za budućnost ove zemlje.”


 


Navedeno šestomjesečno produženje takođe ostavlja vremena Upravnom odboru UIO da uspostavi administrativne kapacitete neophodne da bi BiH preuzela vodstvo u ovom poslu.


 


EUFOR



Sarajevska bolnica spasila život pripadniku EUFOR-a


 


Dana 7. decembra 2007. g., pripadnik španskih snaga EUFOR-a, major Manuel Barón Garcia evakuiran je iz kampa Butmir u Klinički Centar Univerziteta u Sarajevu zbog bolova u grudnom košu. Naknadnom dijagnozom utvrđeno je da se radi o srčanom udaru, a njegovo stanje ocijenjeno je kao vrlo ozbiljno, na momente čak i kritično. Tim visokostručnih specijalista KCU u Sarajevu, na čelu sa dr. Mirsadom Kacilom mu je pružio pomoć. Major Barón proveo je dvanaest dana na intenzivnoj njezi nakon čega se njegovo stanje stabiliziralo. Dijagnozom od 27. decembra 2007. g. utvrđeno je da se dovoljno dobro osjeća za povratak u Španiju, pa je 29. decembra prebačen u vojnu bolnicu u Madridu gdje se uspješno oporavlja.


 


Lječnički tim EUFOR-a iznimno je impresioniran njegom pruženom u KCU Sarajevo i razinom sofisticiranosti tretmana kojeg su izveli dr. Mirsad Kacila i njegov tim. Imajući u vidu izuzetne sposobnosti dr. Mirsada Kacile, upitno je da li bi major Garcia uopće preživio napad da se u kritičnom trenutku zadesio na nekom drugom mjestu.


 


Komandant EUFOR-a, general-major Ignacio Martin Villalain posjetit će Klinički Centar Univerziteta u Sarajevu u četvrtak, 10. januara 2008. g. kako bi osobno zahvalio dr. Mirsadu Kacili i njegovom timu na naporima koje su poduzeli kako bi majoru Barónu spasili život.


 


Novinari će imati priliku da prisustvuju ovom događaju i porazgovaraju sa dr. Kacilom, te se mole da navedenog dana budu u bolnici najkasnije do 11:00 sati.  

Europa.ba