Transkript konferencije za medije međunarodnih organizacija

OHR, Oleg Milišić

OSCE, Aida Bešić

EUFOR, Niel Matheison

 


OHR


HR/EUSR i generalni sekretar pozvali da se ukloni posljednja prepreka da BiH parafira SAP


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, Miroslav Lajčak, se u Briselu kasno sinoć susreo sa generalnim sekretarom Vijeća EU i visokim predstavnikom za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, Javierom Solanom.


 


Nakon sastanka Javier Solana i Miroslav Lajčak su izjavili da, iznalaženjem kompromisa po pitanju reforme policije, stranački lideri u BiH moraju ukloniti posljednju prepreku koja spriječava da BiH parafira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAP).


 


Gospodin Solana je naglasio svoju punu podršku, kao i podršku Evropske unije, naporima visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU.


 


Javier Solana je apelirao na stranačke lidere u BiH da se aktivno uključe u inicijativu koju je prezentirao visoki predstavnik/specijalni predstavnik Lajčak. Solana je izjavio da bh. lideri moraju uzeti u obzir činjenicu da ogromna većina građana BiH želi integraciju u Evropsku uniju te da je odgovornost političkih lidera da im to osigura.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije je obavijestio generalnog sekretara Solanu da su, uprkos početnom odbijanju, političke stranke pristale da dostave pismene komentare na protokol o kompromisu koji je on predstavio te da će se više rangirani stručnjaci sastati sutra u Sarajevu na rundu tehničkih razgovora.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije je naglasio da rok za dogovor oko reforme policije ostaje 30. septembar. On je upozorio da ako stranački lideri ne pokažu veliki stepen odgovornosti prema BiH te jasnu spremnost za kompromis oko reforme policije neće biti moguće postići sporazum na vrijeme za izvještaj Komisije.


 


Imamo i izjavu koju je generalni sekretar Solana dao nakon jučerašnjeg sastanka: možete je uzeti nakon završetka konferencije.


 


Daas u 15.00 sati visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će se obratiti Komitetu za politiku i sigurnost EU, ključnom tijelu za donošenje odluka u EU. Ambasador Lajčak će ukratko izložiti trenutnu političku situaciju u BiH i očigledan nedostatak napretka koji su lideri ove zemlje postigli prema EU tokom prošle godine. Saopštenje za štampu u kojem će se izložiti negov govor biće dostupno kasnije tokom dana.


 


Tehnički razgovori o reformi policije sutra u Sarajevu


 


Kao što je to visoki predstavnik najavio juče u Briselu dobijamo pismene komentare stranaka na Protokol o reformi policije koji je prezentiran krajem prošlog mjeseca.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je pozvao stručnjake stranaka da se sutra okupe u Sarajevu na rundu tehničkih razgovora na osnovu tih komentara.


 


Mediji će imati mogućnost da naprave fotografije na početku sastanka a saopštenje za medije sa detaljima će biti izdato u toku dana.


 


Prvi zamjenik visokog predstavnika Gregorian se obraća Vanjskotrgovinskoj komori BiH


 


Prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian se jutros obraća na sjednici Vanjskotrgovinske komore BiH: na zasjedanju Skupštine će se okupiti predstavnici najuticajnijih privrednih društava u BiH.


 


Dr Gregorian će naglasiti da ulaganja, zaposlenja i viši standard života ovise o povratku u normalnu političku atmosferu.


 


On će izjaviti da zastoj u vezi sa reformom policije i dva ili tri druga pitanja utiču na to da su ljudi u ovoj zemlji siromašni te da nedostatak normalne politike spriječava ulaganja, uništava mogućnosti zaposlenja, spriječava trgovinu i zadržava standard života na niskom nivou.


 


Uskoro ćemo objaviti saopštenje za štampu u vezi sa govorom prvog zamjenika visokog predstavnika a tekst njegovog govora će biti dostupan na našoj web stranici danas popodne.


 


 


OSCE


 


Misija OESS-a u BiH pokreće kampanju pod nazivom: „Bolje planiranje – bolji proračun – bolje škole“



 


Kako bi se poboljšalo planiranje proračuna škola, Misija OESS-a u BiH pokreće kampanju pod nazivom „Bolje planiranje – bolji proračun – bolje škole“, sutra, 12. rujna 2007. godine,  u 11 sati  i 30 minuta, u OESS-ovim prostorijama u UNITIC-u, toranj A, u Sarajevu.


 


Prema svim standardima, dovoljno sredstava za obrazovanje izdvojeno je  na svim razinama, ali su planiranje i raspodjela  sredstava, neracionalni. 


 


Claude Kieffer, ravnatelj Odjela za obrazovanje Misije  OESS-a, i Slađana Čurak, savjetnica za financije i upravljanje, prezentirat će ciljeve kampanje, te rezultate istraživanja provedenog prošle godine. 



 


EUFOR


Nije bilo izjave.


Europa.ba