Transkript konferencije za medije međunarodnih organizacija



OHR, Oleg Milisic 

OHR

Fokus na Evropi: integracija ili izolacija

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, obratit će se u četvrtak (6. septembra) plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH.


Osim članova Parlamenta, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je pozvao i članove Predsjedništva BiH, članove Vijeća ministara BiH, entitetske premijere i predsjedavajuće entitetskih parlamenata.


Sve ove institucije imaju svoje uloge u izgradnji budućnosti BiH.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će podvući da je BiH suočena sa direktnim izborom koji će morati načiniti tokom jeseni: nastaviti dalje putem EU i igrati ulogu u regionu ili se dalje izolirati i od jednog i od drugog.


Sa izazovima koje nameće Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ustavna reforma, siromaštvo i osiguranje pravde može se efikasno boriti jedino ako sve institucije u ovoj zemlji budu igrale konstruktivnu ulogu, i sve strane budu pokazivale spremnost na kompromis u korist zemlje kao cjeline i svih njenih građana.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će podvući da nema više prostora za politiku konfrontacije i odlaganja.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će se obratiti Parlamentu u 10:00 sati u četvrtak, 6. septembra. Nakon obraćanja, on će odgovarati na pitanja članova Parlamenta. Predstavnici medija se pozivaju da prisustvuju cijelom događaju.


 


OHR/EUSR poziva na brzo ratificiranje CEFTA-e


Zastupnički dom PS BiH će sutra razmatrati pitanje ratifikacije Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA). 


Kada je Bosna i Hercegovina pregovarala i potpisala sporazum o CEFTA-i u decembru 2006. godine, pokazala je opredjeljenost na ekonomski razvoj i regionalnu saradnju u jugoistočnoj Evropi.


Sada Parlament mora ispoštovati ovu opredjeljenost i ratificirati Sporazum. Parlament je već dva puta odgađao njegovo ratificiranje. Svako dalje odlaganje bi podrivalo kredibilitet vlade i Parlamenta Bosne i Hercegovine kao međunarodnog trgovinskog partnera.


To bi Bosnu i Hercegovinu stavilo na marginu događaja 28. septembra kada će se sastati ministri u Ohridu prilikom prvog sastanka Zajedničkog komiteta CEFTA-e na ministarskom nivou.


CEFTA će dati podstrek trgovini i privući investicije; ona pojednostavljuje trgovinu između zemalja u regionu i daje članicama jasan okvir za razvoj domaće industrije. Ona implementira jedinstvena pravila o anti-dumping postupcima, sigurnosnim mehanizmima i osigurava efikasan sistem arbitraže u slučaju sporova.


Poljoprivredni proizvođači u BiH su bili dosta glasni u pogledu izražavanja njihovih zabrinutosti i zaslužuju više pažnje Vlada i Parlamenata. Međutim, odlaganje ratifikacije CEFTA-e neće pomoći poljoprivrednicima da povećaju svoju konkurentnost.


Prvi konkretan korak u pomoći poljoprivrednicima jeste usvajanje Zakona o poljoprivredi, koji se trenutno nalazi pred državnim parlamentom.


Ako Parlament ne ratificira CEFTA-u, to će dalje odložiti razvoj funkcionalne tržišne ekonomije, što je ključni zahtjev za evropsku integraciju.

Europa.ba