Transkript konferencije za medije međunarodnih organizacija

OHR, Oleg Milisic

EUFOR, Niel Mathieson

 


OHR


Pozdravljene početne aktivnosti u Ministarstvu sigurnosti BiH



 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik, Miroslav Lajčak, pozdravio je danas niz početnih aktivnosti u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine.


 


U pismu koje je uputio ministru Tariku Sadoviću, visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU pozvao je ministra da osigura da napredak koji je ostvaren u posljednje dvije sedmice bude održan.


 


Tarik Sadović, kao nadležni ministar, sada kroz zakonodavni proces mora odbraniti novi Zakon o boravku i kretanju stranaca i azilu, te izmjene i dopune na Zakon o službi za poslove sa strancima.


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je danas također pozdravio korake koje je poduzelo Ministarstvo sigurnosti kako bi ubrzalo administrativne procedure te unaprijedilo efikasnost Ministarstva.  


 


“Princip partnerstva između međunarodne zajednice i vašeg Ministarstva treba da bude zasnovan na unapređenju vladavine zakona; započeli ste u pravom smjeru,» izjavio je visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU.


 


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU se 20. jula 2007.god. sastao sa ministrom sigurnosti BiH kako bi iskazao svoju zabrinutost zbog dešavanja u ovom Ministarstvu. Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU je tom prilikom izjavio da je od suštinskog značaja da Ministarstvo uživa puno povjerenje svih koji žive u Bosni i Hercegovini.


 


 


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU u Trebinju


 


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák je danas u Trebinju. 


 


U ovom trenutku je na sastanku sa šefom Centra javne bezbjednosti Trebinje Goranom Zupcem i komandirom jedinice Granične policije BiH u Trebinju Radoslavom Čičkovićem.


 


Tokom poslijepodneva sastat će se sa vladikom Grigorijem i imamom Huseinom Hodžićem, a nakon toga će učestvovati u javnoj debati sa predstavnicima lokalnih nevladinih organizacija, udruženja građana i poduzetnika.


 


Na kraju posjete Trebinju, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će dati intervju za Radio Korona, tokom kojeg će odgovarati na pitanja slušalaca.


 


OHR/EUSR Pres-ured vam stoji na raspolaganju za detalje u vezi ove posjete.


 


 


EUFOR


Nije bilo izjave.


 

Europa.ba