Transkript sa konferencije za medije međunarodnih organizacija

EUSR, Eldar Subasic
ICTY, Matias Hellman
EUFOR, Lt Cdr Niel Mathiesen

 


OHR / EUSR


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik se obraća Parlamentu 13. juna


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Christian Schwarz-Schilling obratit će se sutra u 10.00 sati u Parlamentu BiH. Kako smo obaviješteni događaj će uživo prenositi BHT1.


Ovaj govor će biti zadnje obraćanje Christiana Schwarz-Schillinga Parlamentu prije kraja njegovog mandata 30. juna. Iskoristit ċe tu priliku kako bi se osvrnuo na usporene reformske tokove i proisteklu političku krizu u kojoj se našla Bosna i Hercegovina.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije će se posebno kritički osvrnuti na rad Parlamenta od njegovog zadnjeg obraćanja ovom tijelu u maju 2006. godine te izraziti svoju zabrinutost zbog zapaljive političke retorike u zadnjih nekoliko mjeseci.


Christian Schwarz-Schilling će takođe naglasiti glavne uspjehe i propuste tijekom proteklih 15 mjeseci, a potom predočite način za izlaz iz trenutne političke stagnacije koji, kao što svi znate, uključuje brz napredak u restrukturiranju policije i obnavljanje procesa ustavnih reformi.


Parlament BiH sutra može unaprijediti sektor obrazovanja


Zastupnički dom Parlamenta BiH će na sutrašnjoj sjednici razmatrati Zakon o visokom obrazovanju BiH te Zakone o Agenciji za osnovno i srednje obrazovanje.


Usvajanjem ovih zakona Bosna i Hercegovina će dobiti zakonski okvir za provođenje reforme obrazovanja. Njima su utvrđeni standardi za podizanje kvaliteta obrazovanja za sve učenike i studente u BiH.


Zakoni su zasnovani na najboljoj evropskoj praksi, ispunjavaju zahtjeve Bolonjskog procesa dok istovremeno uzimaju u obzir realnosti u BiH.


Ovi zakoni će omogućiti mobilnost studenata i profesora, te priznavanje univerzitetskih diploma i zvanja u okviru Evropskog područja visokog obrazovanja. Zakoni će također šanse za zaposlenje diplomiranih studenata iz BiH u EU.


Evropska unija je utvrdila da je unapređenje sistema obrazovanja unutar unije jedna od reformi koja će pomoći da ovaj kontinent postane najdinamičnija i najkonkurentnija ekonomija u svijetu, zasnovana na stručnom znanju. EU se zbog toga dogovorila sa bh. vlastima da je reforma visokog obrazovanja jedna od obaveza BiH u okviru Evropskog partnerstva.


 


EUFOR


Nije bilo izjave.


 


ICTY


Dobar dan iz Haskog tribunala.


 


Suci Međunarodnog suda jutros su osudili Milana Martića, bivšeg političkog vođu hrvatskih Srba, na 35 godina zatvora za zločine počinjene protiv Hrvata i drugih nesrba u Hrvatskoj.


 


Martić je osuđen po 16 točaka optužnice za djela koja uključuju progone, ubojstva, mučenje, deportaciju, napade na civile, bezobzirno razaranje civilnih područja i druge zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnih zakona i običaja. Oslobođen je krivnje po jednoj točki optužnice kojom je bio optužen za istrebljenje.


 


Distribuirali smo prije pola sata saopštenje vezano za presudu, kao i sažetak presude. Na raspolaganju smo ako vam trebaju dodatne informacije.


 



Pitanja i odgovori:


FENA, Lejla Alibegović:


Proteklih dana visoki predstavnik je imao pojedinačne razgovore sa predstavnicima glavnih političkih partija vezano sa reformske procese. Možete li reći kakvi su dosadašnji rezultati tih razgovora i koliko je izvjesno da u petak bude organiziran ovaj zajednički sastanak u Sarajevu?


OHR:


Moguće je. O budućem sastaku trenutno još nemamo bilo kakvih informacija niti je takav sastanak zakazan u ovom momentu. U tijeku su, kao što ste rekli, konzultacijevisokog predstavnika sa političkim liderima stranaka Bosne i Hercegovine. Ti razgovori su u tijeku i nastaviti će se narednih dana. Po zaključenju tih sastanaka odlučiti će se kako dalje. Znači, svrha tih sastanaka je da se vidi kako ponovno pokrenuti proces ustavnih reformi. Sastanci su zatvoreni za javnost i ne možemo komentirati više njihovu sadržinu.


Da li ima nekih drugih pitanja?


Dnevni List, Rešad Dautefendić:


Pitanje za gospodina Mathiasa oko prebacivanja, kako se zove, Tolimira, u državni Sud. Imate li kakav komentar o tome?


ICTY, Matias Hellman:


Da li mislite na Milorada Trbića?


Dnevni List, Rešad Dautefendić:


Da.


ICTY, Matias Hellman:


Mi smo izdali saopštenje o tome jučer. Da li ga imate? Treba li Vam neko razjašnjenje ili…?


Dnevni List, Rešad Dautefendić:


Ja bih volio da čujemo ovako, da ne komuniciramo samo saopćenjem.


ICTY, Matias Hellman:


Da, ali bi meni trebalo neko pitanje. To je sada deseti optuženik koji je iz Haga proslijeđen Sudu Bosne i Hercegovine. U Hagu se još uvijek rješava žalba na odluku na prebacivanje predmeta Milana i Sredoja Lukića. Poslije toga onda nema, bar trenutno, drugih zahtjeva od Tužilaštva Tribunala za prosljeđivanje predmeta po pravilu 11 bis. A to je pravilo koje omogućuje da se prosljeđuju predmeti u kojima je već podignuta optužnica Tribunala i te osobe koje su optužene se već nalaze u pritvoru Tribunala.


Drugim riječima, blizu smo kraja tog procesa prosljeđivanja predmeta po tom pravilu. Ono što često naglašavam jeste da pored toga Tužilaštvo Tribunala tužilaštvima u regionu prosljeđujedosjee, odnosno dokaze protiv određenih osoba. Takvi dosjei mogu biti skoro kompletni ili možda djelimično sprovedene istrage. U svim takvim predmetim onda domaća tužilaštva će nastaviti te istrage, kompletirati te istrage i tamo gdje je to potrebno i svrsishodno podizati optužnice.


A što se tiče prosljeđivanja Milorada Trbića i onih optuženih koji su ranije proslijeđeniSudu Bosne i Hercegovine, to je dio strategije okončanja mandata Tribunala i za nas je partnerstvo sa domaćim pravosuđem vrlo važno da bi svi ti procesi koji su započeti u Hagu i sav taj trud koji je uložen u istrage u Tribunalu bio maksimalno iskorišten.


Europa.ba