Transkript sa konferencije za medije međunarodnih organizacija

OHR, Oleg Milisic

EUFOR, Lt Cdr Niel Mathiesen

 


 


OHR


 


Schwarz-Schilling će posjetiti Mostar i Stolac


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling danas i sutra će boraviti u Mostaru i Stocu, gdje će se sastati sa općinskim, kantonalnim i stranačkim funkcionerima.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU iskoristiće ovu posjetu da se informira o situaciji u Mostaru i Stocu. Tom prilikom će jasno dati do znanja koliko je važno da se imenuje nova vlada u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i podsjetiti na daljnje financijske posljedice ukoliko se to ne dogodi.


Sutra prijepodne, Christian Schwarz-Schilling će posjetiti Stolac i susresti se sa Stjepanom Boškovićem, načelnikom opštine Stolac, i Ahmetom Habotom, predsjednikom Opštinskog vijeća Stolac.


Sutra popodne, Christian Schwarz-Schilling će posjetiti Mostar i susresti se sa predsjednicima kantonalnih odbora stranaka, s kojima će razgovarati o formiranju kantonalne vlade. On će ovaj sastanak iskoristiti da podsjeti stranačke zvaničnike na dodatne financijske kazne koje će stupiti na snagu u četvrtak, ukoliko ne uspiju formirati vladu.


Visoki predstavnik već je suspendovao isplatu sredstava strankama iz budžeta BiH, FBiH i Hercegovačko-neretvanskog kantona strankama HDZ BiH, HDZ 1990-HZ, SDA i SBiH od 1. juna. Ova mjera ostaje na snazi dok se ne formira kantonalna vlada.


Takođe, sredstva koja još uvijek nisu isplaćena iz budžeta Hercegovačko-neretvanskog kantona za 2007. godinu smanjena su za 40 posto za HDZ BiH i SDA te za 20 posto za HDZ 1990-HZ i SBiH. Finaciranje će se vratiti na puni iznos tek nakon formiranja vlade.


No, ukoliko vlada u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ne bude formirana do 7. juna, od sredstava koja se trebaju uplatiti ovim političkim strankama sedmično će se odbijati još 20 posto sve dok ne bude formirana kantonalna vlada.


Ukoliko se kantonalna vlada ne formira do 28. juna 2007., visoki predstavnik zadržava pravo da donese još jednu odlluku o smanjenju sredstava za financiranje političkih stranaka iz budžeta FBiH, odnosno državnog nivoa.


U toku današnjeg dana bićete obaviješteni o planiranim medijskim obraćanjima, putem obavještenja za medije.


Viši zamjenik visokog predstavnika Bas-Backer u posjeti Banjaluci


Viši zamjenik visokog predstavnika Peter Bas-Backer će u srijedu, 6. juna, boraviti u Banjaluci. Centralni dio posjete odnosi se na sastanak sa ministrom obrazovanja RS Antonom Kasipovićem u vezi sa ključnim reformama koje su potrebne da bi Bosna i Hercegovina dostigla evropske standarde u oblasti visokog obrazovanja.


Viši zamjenik visokog predstavnika će se također sastati i sa premijerom RS Miloradom Dodikom, ministrom za urbanizam Fatimom Fatibegović te zamjenikom gradonačelnika Banjaluke Jasminom Komićem. Sutra popodne, ambasador Bas-Backer će se susresti i sa banjalučkim muftijom Edhemom efendijom Čamdžićem.


U toku dana ćemo izdati i obavještenje za medije u kojem ćemo navesti prilike za medijsko praćenje ove posjete.


 


EUFOR



Pojašnjenje  uloge EUFOR-a u kretanju, uvozu i izvozu naoružanja


 


Tokom proteklih sedmica, u domaćim i stranim medijima objavljeno je nekoliko članaka u kojima se preispituje uloga EUFOR-a u izvozu oružja iz Bosne i Hercegovine u druge zemlje, tj. u Irak i Avganistan.


 


Iskoristio bih ovu priliku da još jednom pojasnim ulogu EUFOR-a u ovom području.


 


Prije transporta bilo koje vrste oružja ili municije unutar granica BiH, lokalne vlasti moraju tražiti odobrenje od EUFOR-a kako bismo znali na kojim se sve lokacijama u zemlji nalazi oružje. Osim toga, EUFOR procjenjuje da li transport tog oružja kroz Bosnu i Hercegovinu može ugroziti sigurno i stabilno okruženje. Dakle, mi imamo uvid u kompletno stanje oružja namijenjenog za izvoz, međutim, nismo nadležni da kontrolišemo uvoz i izvoz. Da budemo u potpunosti jasni – sve dozvole ili odobrenja za kretanje oružja koje izda EUFOR odnose se samo na transport oružja unutar granica Bosne i Hercegovine.


 


Uvoz i izvoz su u isključivoj nadležnosti Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Ta nadležnost podrazumijeva sve aktivnosti u vezi izdavanja dozvola potrebnih za izvoz i staranje da se Bosna i Hercegovina pridržava preuzetih međunarodnih obaveza, uključujući Pravila ponašanja Evropske unije o postupanju kod izvoza oružja.


 


Iako imamo uvida u sve transakcije, navodi da EUFOR kontroliše izvoz oružja iz BiH su u potpunosti netačni.


 


Radi se o staroj priči koja je već nekoliko puta objavljena u štampi. Pomenuta prodaja oružja obavljena je na osnovu bilateralnih sporazuma Vlade BiH sa zemljama koje su opremale svoje policijske i oružane snage. EUFOR ne posjeduje informacije koje bi ukazivale da je prodaja oružja i municije obavljena na nezakonit način, ili da Vlada BiH nije radila u skladu sa sopstvenim internim procedurama, odnosno da je prekršila međunarodne konvencije. Naše iskustvo nam govori da su vlasti u BiH vrlo savjesne po pitanju poštivanja procedura izvoza i ispunjavanja međunarodnih obaveza.

Europa.ba