Izjava OHR-a na konferenciji za medije međunarodnih organizacija u Banja Luci


Pismo predsjedniku Tadiću


Visoki predstavnik, Christian Schwarz-Schilling, uputio je pismo gospodinu Borisu Tadiću, predsjedniku Srbije, o saradnji Srbije sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju.


Gospodin Schwarz-Schilling je skrenuo pažnju predsjedniku Tadiću na diskusiju i debatu koje su se u Bosni i Hercegovini generisale nakon presude Međunarodnog suda pravde, i istakao da Međunarodni sud pravde smatra da je Srbija prekršila svoje obaveze po međunarodnom pravu o prevenciji genocida koji se dogodio u i oko Srebrenice. On je istakao da je Sud mišljenja da Srbija mora odmah preduzeti korake u smislu pune saradnje sa Haškim tribunalom.


U svom pismu, visoki predstavnik je iznio da je ohrabren nedavnim izjavama za medije od strane predsjednika Tadića, a koje se tiču saradnje sa Haškim tribunalom.


Nedavno, u izjavi nakon regionalnog sastanka predsjednika država u Ohridu, 20. aprila, predsjednik Tadić je istakao svoju posvećenost punoj saradnji sa Haškim tribunalom.


Gospodin Schwarz-Schilling je izjavio: “S obzirom na pomenuto, veoma se nadam da će Srbija, koja je i potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, konačno, u potpunosti i bez odlaganja, ispuniti svoje obaveze.”


Visoki predstavnik je zatim zatražio od predsjednika Tadića informacije o mjerama preduzetim na polju saradnje sa Haškim tribunalom, ističući da će za nekoliko sedmica izvijestiti Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija o trenutnom statusu implementacije mira.  


 


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU se sastaje sa predsjedavajućim Savjeta ministara i entitetskim premijerima u vezi sa konkretnim koracima za Srebrenicu


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Christian Schwarz-Schilling će se sutra u Sarajevu, u prostorijama OHR-a sresti sa predsjedavajućim Savjeta ministara, Nikolom Špirićem, premijerom F BiH, Nexadom Brankovićem i premijerom Republike Srpske, Miloradom Dodikom. 


Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU želi da obavi pripreme za sljedeću sedmicu, kada će biti održan sastanak svih ključnih faktora sa ciljem poboljšanja situacije u Srebrenici.


Predsjedavajući Savjeta ministara i entitetski premijeri će imati ključnu ulogu u obezbjeđivanju praktičnih koraka koji će ubrzati postizanje pravde, obezbijediti održiv povratak, i poboljšati kvalitet života u Srebrenici i okolnim područjima.


Nakon sastanka, učesnici sastanka će se obratiti medijima, u 13:15 časova, u OHR-u Sarajevo.

Europa.ba