Transkript sa konferencije za medije međunarodnih organizacija

OHR, Oleg Milišić

OSCE, Aida Bašić

ICTY, Matias Hellman

EUFOR, Lt Cdr Niel Mathiesen  

 

OHR


Obraćanje Schwarza-Schillinga povratnicima u Drvaru


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Christian Schwarz-Schilling, obratit će se danas povratnicima u zgradi Općinskog vijeća u Drvaru, gotovo tačno deset godina nakon što je prvi put posjetio ovu općinu.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će u svom obraćanju dati ocjenu napretka ostvarenog u oblasti povratka od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, stavljajući akcenat na inicijativu koju poduzima u vezi sa poboljšanjem uslova života u Srebrenici, te praveći uporedbu uslova za život u Drvaru danas sa uslovima kakvi su bili u vrijeme kada je prvi put posjetio ovu općinu.


Primjerci ovog obraćanja će se distribuirati medijima po završetku obraćanja visokog predstavnika.  


 


Viši zamjenik visokog predstavnika obratit će se Konferenciji civilnog društva


Viši zamjenik visokog predstavnika u OHR-u, Peter Bas Backer, jutros će se obratiti prvoj Konferenciji Balkan mozaik u BiH. Konferenciju pod imenom ‘Izgradnja snažnijeg civilnog društva u Bosni i Hercegovini’ organizira UNDP.


U svom obraćanju viši zamjenik visokog predstavnika će pozdraviti nacrt Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i nevladinog sektora u BiH, za koji se očekuje da uskoro bude usvojen od strane Vijeća ministara BiH. Ovaj Sporazum će osigurati okvir za partnerstvo između nevladinog i vladinog sektora.


Viši zamjenik visokog predstavnika će konstatirati da BiH još uvijek nedostaje «generalni konsenzus o tome zašto i kako konstitutivni narodi i ostali treba da dijele ovu zemlju».


«Upravo u ovom pogledu civilno društvo može pomoći da se povrati povjerenje [i] unaprijedi tolerancija,» izjavit će viši zamjenik visokog predstavnika. «Uzevši u obzir izazove… uključujući usvajanje funkcionalne i ekonomične ustavne strukture sa kojom se svi građani i narodi Bosne i Hercegovine mogu identifikovati, civilno društvo koje se tek razvija u ovoj zemlji pred sobom ima ogroman zadatak».


Snažan nevladin sektor može pomoći u prevazilaženju izazova sa kojima se suočava ova zemlja ali «nijedan takav složen pothvat od suštinske važnosti ne može se pokrenuti, a kamoli uspjeti, ukoliko ne predstavlja zajedničku volju građana BiH,» zaključit će viši zamjenik visokog predstavnika.


Primjerak obraćanja višeg zamjenika visokog predstavnika će biti postavljen na web stranicu OHR-a danas poslijepodne.       


 


Prvi zamjenik visokog predstavnika sastat će se sa vršiocem dužnosti direktora agencije SIPA


Prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian sastat će se danas poslijepodne sa vršiocem dužnosti direktora agencija SIPA, Seadom Liskom.


Prvi zamjenik visokog predstavnika će zatražiti informacije o istragama koje provodi SIPA u vezi sa Srebrenicom, saradnji sa Tužilaštvom BiH, prisustvom SIPA-e na terenu u Srebrenici, te o tome kako će se Agencija nositi sa izazovom da osigura da oni koji su počinil genocid u Srebrenici budu izvedeni pred lice pravde.


Predstavnici OHR-a će se tokom ove sedmice sastati sa višim zvaničnicima vlasti iz oba entiteta te organa vlasti BiH kako bi izvršili pripreme za sastanak visokog predstavnika i svih relevantnih agencija uključenih u aktivnosti na poboljšanju situacije u Srebrenici koji će se održati sljedeće sedmice.       


 


OSCE


Sistem digitalnog tonskog snimanja instaliran u Parlamantarnoj skupštini BiH


U nastojanju da poveća nivo svijesti javnosti, kao i njeno učešće u zakonodavnom procesu, Misija OSCE-a u BiH osigurala je za Parlamentarnu skupštinu BiH, savremeni sistem digitalnog snimanja zvuka. Sistem je instaliran u Bijeloj sali Parlamentarne skupštine zbog poboljšanja informiranosti o radu PS BiH, kroz javni tonski prijenos plenarnih sjednica i njihovu dostupnost putem interneta. 


Misija OSCE-a u BiH vjeruje da će takva savremena oprema pojačati veze između PS BiH i građana. Ovaj sistem podići će nivo transparentnosti parlamentarnih postupaka i, vjerovatno, učešće javnosti u zakonodavnom procesu. On će, također, omogućiti građanima BiH, koji žive u inozemstvu, da imaju više informacija o radu Parlamentarne skupštine BiH i njegovih izabranih zvaničnika.


Očekuje se da će plenarna sjednica, zakazana za četvrtak, 26. april 2007, godine, biti prva takva sjednica čiji će prijenos biti vršen direktno. Ova donacija je dio Programa jačanja zakonodavne vlasti, koji implementira Misija OSCE-a u BiH, a finansira USAID.


 


ICTY


Dobar dan iz Haškog tribunala.


Kao što znate, Vijeće za prosljeđivanje Haškog tribunala je 5. aprila odobrilo zahtjev Tužilaštva za prosljeđivanje predmeta Milana i Sredoja Lukića Bosni i Hercegovini, kako bi im se sudilo pred Sudom BiH.


Milan Lukić je 18. aprila uložio obavijest o žalbi na odluku Vijeća za prosljeđivanje. U 14 zasebnih žalbenih osnova koje je iznio, Milan Lukić traži da se suđenje u ovom predmetu vodi pred Tribunalom ili da se predmet proslijedi Srbiji ili da se ovo pitanje vrati Vijeću za prosljeđivanje na daljnje razmatranje.


Dana 19. aprila, Sredoje Lukić je obavijestio Vijeće za prosljeđivanje da se neće žaliti na odluku od 5. aprila.


U istom predmetu, Žalbeno vijeće Tribunala je 16. aprila odbacilo žalbu Milana Lukića na odluku od 13. decembra kojom se odbija njegov zahtjev za privremeno puštanje na slobodu u Višegrad do početka suđenja. Žalbeno vijeće je izjavilo da je u konkretnim okolnostima ovoga predmeta Pretresno vijeće razumno zaključilo da garancije koje su pružili Republika Srpska i Milan Lukić nisu dovoljne da bi se Vijeće uvjerilo da će se Milan Lukić pojaviti na suđenju ako bude privremeno pušten na slobodu.


Sažetak optužbi protiv Milana i Sredoja Lukića možete naći u saopštenju za javnost Tribunala od 5. aprila. Ovdje imam nekoliko primjeraka za vas.


Takođe sam donio i nekoliko primjeraka najnovijeg informatora Tribunala u kojem je naveden status svih zahtjeva za prosljeđivanje predmeta domaćim pravosuđima u skladu s pravilom 11bis.


Toliko od mene. Hvala na pažnji.


 


EUFOR


Vježba multinacionalnog bataljona


Tokom naredna tri dana ove sedmice, od 24. do 26. aprila, multinacionalni bataljon EUFOR-a stacioniran u Sarajevu izvest će vježbu potpune operativne spremnosti.


Multinacionalni bataljon pod španskom komadnom ključni je element nove strukture EUFOR-ovih snaga koja je najavljena na ranijim konferencijama za štampu.


Vježba će označiti vrhunac obuke koja traje već nekoliko sedmica, i koju snage bataljona iz Mađarske, Poljske, Španije i Turske izvode od svog dolaska u Sarajevo.


Ova važna vježba će omogućiti komandantu EUFOR-a, kontraadmiralu Hans-Jochen Wittahueru, da procijeni punu operativnu spremnost bataljona. Bataljon će demonstrirati svoju sposobnost pružanja podrške sigurnom okruženju u Bosni i Hercegovini. Vježba uključuje akciju smirivanja nereda, akcije usmjerene protiv osoba osumnjičenih za ratne zločine i njihove mreže pomagača i vježbu medicinske evakuacije.


Mediji se pozivaju da pogledaju jedan dio vojne vježbe koji će se sutra ujutro, 25. aprila, održati u kasarni u Pazariću.

Europa.ba