Izjava OHR-a na konferenciji za medije međunarodnih organizacija u Banja Luci

Igra prebacivanja krivice


Povodom različitih izjava koje su date juče povodom obilježavanja dana policije RS, OHR smatra da nije tačno, i da nije u redu da vlasti RS krive OHR zbog sopstvenog neuspjeha da sa drugim liderima u BiH postignu dogovor o reformi policije.


Kako je premijer Dodik prethodno najavio, prijedlog Direkcije za reformu policije predstavlja dobru osnovu za postizanje sporazuma o reformi policije. Takođe, na stolu su rješenja kako bi se riješila preostala konačna pitanja.


Narodna skupština RS je zauzela stav o reformi policije kada je odobrila sporazum o reformi policije 5. oktobra 2005. godine. Evropska unija čeka da ovaj sporazum bude sproveden kako bi bila u mogučnosti da sa BiH potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.


 


U istraživanju počinjenog genocida prioritet dati istragama o učešću zaposlenih u javnoj službi


Pravosudni organi i organi za provedbu zakona BiH moraju hitno provesti istragu o tome da li su neki pojedinci koji su odgovorni za zločine počinjene kao dio genocida u Srebrenici još uvijek zaposleni na mjestima kao što su policajci ili drugi javni službenici, rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian na sastanku sa predstavnicima udruženja srebreničkih žrtava koji je juce odrzan u Sarajevu.


“Ubrzavanje istraga koje se odnose na 814 pojedinaca za koje je Radna grupa za Srebrenicu utvrdila da su bili u ili oko Srebrenice u julu 1995. godine i koji se nalaze na javnim funkcijama mora biti prioritet za Tužilaštvo BiH i organe za provedbu zakona”, rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika.  


Od kako je preuzeo dužnost prvog zamjenika visokog predstavnika, Dr Gregorian prati ova događanja i informisan je da je glavni tužilac usmjerio dodatne resurse na istraživanje srebreničkog genocida, i da je uspostavio veze sa agencijom SIPA radi istrage u vezi sa imenima na listi koju je utvrdila Radna grupa za Srebrenicu. Prošle sedmice prvi zamjenik visokog predstavnika također je posjetio Državnu graničnu policiju i policiju RS u Zvorniku da na licu mjesta vidi koliko su efikasne aktivnosti koje se preduzimaju u vezi sa suradnjom sa Haškim tribunalom te da li organi za provođenje zakona imaju potrebne resurse za obavljanje tog posla.


“Apsolutno je neprihvatljivo da se žrtve u svakodnevnom životu i dalje suočavaju sa počiniocima zločina”, rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika.


Prvi zamjenik visokog predstavnika je na sastanku istakao da se moraju preduzeti adekvatne istražne radnje. Podcrtavši da cijela međunarodna zajednica želi da se do pravde dođe što prije, prvi zamjenik visokog predstavnika je upozorio da “bi srebrenička tragedija bila još veća ako bi se dozvolilo da pojedinci ostanu na slobodi zato što nije ispoštovanja odgovarajuća procedura”.  


Prvi zamjenik visokog predstavnika je potvrdio da je Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira na sastanku održanom u februaru naložio OHR-u da suradnji sa haškim sudom da prioritet. Rekao je da je OHR već pojačao angažman na ovome kako bi se osiguralo da se počinioci zločina privedu pravdi. “Problemi sa kojima se susreću povratnici pokazuju da postoji potreba da se hitno provede reforma policije”, zaključio je Gregorian.  


Prvi zamjenik se jucer sastao sa gđom Munirom Subašić i gđom Kadom Hotić iz udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, gđom Bakirom Hasečić iz udruženja “Žene žrtve rata” i g. Muratom Tahirovićem iz Udruženja logoraša BiH. 

Europa.ba