Izjava OHR-a na konferenciji za medije međunarodnih organizacija u Mostaru

Arbitražna odluka u pogledu HRT-a


Dobro jutro,


Ovog jutra bih htio da se dotaknem dva pitanja. Prvo, arbitražna odluka specijalnog izaslanika visokog predstavnika koja se odnosi na HRT, i drugo, jučerašnja odluka Ustavnog suda Federacije koja se odnosi na Statut Grada Mostara.


Željeli bismo da razjasnimo i bacimo pravo svjetlo na Odluku o prenosu vlasništva nad HRT-om, koja je donesena na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća.


Ured visokog predstavnika pozdravlja činjenicu da je Gradsko vijeće konačno donijelo odluku u vezi sa prenosom vlasništva nad HRT-om. Međutim, tu odluku je potrebno staviti u pravilan kontekst.


U skladu sa članom 4. Arbitražne odluke, kako je to tražio gradonačelnik Mostara u pismu upućenom 26. septembra 2006. godine visokom predstavniku, i u skladu sa Odlukom Gradskog vijeća od 6. oktobra 2006. godine, u slučaju da prenos vlasništva “ne bude izvršen do 31. marta 2007. godine, pred nadležnim sudom će se pokrenuti stečajni ili likvidacijski postupak za HRT u skladu s važećim zakonima.”


Odluka Gradskog vijeća donesena je na vrijeme. Međutim, ona predstavlja samo jedan element procesa prenosa vlasništva koji je utvrđen u Arbitražnoj odluci.  Proces prenosa vlasništva je iniciran ali nije završen.


Ukoliko se prenos ne izvrši u potpunosti, ova stanica će morati pokrenuti likvidacijski ili stečajni postupak. Taj proces je moguće zaustaviti samo ukoliko ključni faktori ispoštuju druge korake na okončanju prenosa, uključujući odluke nadležnih kantonalnih skupština, preregistracija kod suda i ponovno izdavanje licence od strane RAK-a.


Ukoliko se transfer ne izvrši u razumnom roku, nadležni sud će otpočeti likvidacijski proces.


Da li se u razumnom vremenskom roku sa tri kantona može postići sporazum o vršenju prenosa vlasničkih prava ovisi u potpunosti od samih učesnika u ovom procesu.  


 


Odluka Ustavnog suda F BiH


Pretpostavljam da ste upoznati sa jučer donesenom odlukom Ustavnog suda F BiH koja se odnosi na Statut Grada Mostara.


Ustavni sud je zaključio da član 44, stavovi 1 i 3 Statuta Grada Mostara, koji se odnose na biranje gradonačelnika Mostara, nisu u skladu sa Ustavom Federacije.


Ustavni sud je također zaključio da ni ostali sporni članovi, tj. član 16, član 17, stavovi 1 i 2, članovi 23 i 24, član 38, stav 1 i član 44, stavovi 2, 4, 5 i 6, nisu u skladu sa Ustavom Federacije.


U većini tačaka, Ustavni sud je odbacio suštinu zahtjeva.


Dakle, ova odluka je čvrsta potvrda Statuta Grada Mostara, i ona učvršćuje njegov integritet.


Da bi razmotrio pitanje odluke Ustavnog suda koja se odnosi na ustavnost postupka izbora gradonačelnika, OHR će u narednom periodu o ovim pitanjima razgovarati sa nadležnim organima.


Očekujemo da vlasti Grada Mostara nastave raditi na reformskim procesima.

Europa.ba