Transkript sa konferencije za medije međunarodnih organizacija

OHR, Oleg Milisic

EUFOR, Achim Winkler

ICTY, Matias Hellman  

 

OHR


Niko nije zadovoljan budžetom FBiH


Obećanje premijera Brankovića da će u sljedeća tri mjeseca predložiti amandmane na budžet FBiH potvrđuje da federalnim budžetom niko nije zadovoljan – i to u trenutku kad je Federaciji, više od bilo čega drugog, potreban budžet koji bi poboljšao poslovnu klimu u ovom entitetu.


Poslovna zajednica već je upozorila da su reforma direknih poreza prilagođena privredi te pojednostavljene administrativne procedure od Republike Srpske napravile plodnije tlo za investicije, te da neka preduzeća koja su do sada imala sjedište u FBiH razmišljaju o tome da sjedište prebace sa druge strane međuentitetske linije razgraničenja.


Umjesto da se suoči sa ovim izazovom, Vlada je povećala plate i naknade u javnom sektoru za 22 % kao i potrošnju u drugim programima koji nemaju konkretan cilj.


To ne ostavlja prostora za reformu direktnih poreza niti druge ekonomske poticaje koji bi pokrenuli otvaranje novih radnih mjesta.


Davanje financijski neizvedivih obećanja u predizborne svrhe u ovom momentu moguće je samo uz pomoć kreditiranja, što Federacija u konačnici mora platiti bilo povećanjem poreza bilo dramatičnim smanjenjem potrošnje u drugim oblastima.


Zemlje regije došle su do zaključka da bez investicija i otvaranja radnih mjesta vlade ne mogu pružiti pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva, kao što su penzioneri, invalidi i nezaposleni.


Fokusiranje na praktične zakonske i administrativne inicijative je efikasan način za privlačenje investicija, otvaranje novih radnih mjesta i podizanje životnog standarda. Ako niste u stanju otvoriti radna mjesta i podići životni standard, reforma u svakoj drugoj sferi puno je teža.


Odluka Ustavnog suda FBiH o Mostaru


Mnogi od vas očekuju komentar OHR-a o odluci Ustavnog suda FBiH o Statutu Mostara.


U principu, stav OHR-a je da Ustavni sudovi u BiH imaju ovlasti da preispitaju odluke visokog predstavnika u slučajevima kada je on djelovao umjesto zakonodavnih organa ove zemlje – dakle u suštini u onim slučajevima kada je visoki predstavnik nametao zakone.


Što se tiče današnje odluke, OHR je razmatra tako da trenutno nemamo konkretnog komentara.


 


EUFOR


Operacija ALTHEA u Bosni i Hercegovini: EUFOR započeo tranziciju


Kao što je najavljeno, zahvaljujući poboljšanju sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini  EUFOR je započeo realizaciju svog plana tranzicije čiji je cilj da u martu smanji broj svojih trupa u BiH na oko 2.500 vojnika. 


Danas sa zadovoljstvom mogu reći da je multinacionalni manevarski bataljon, koji će biti smješten u Kampu Butmir pored Sarajeva, stigao u ovo područje u punom sastavu i počeo sa obukom.  Bataljon koji čine vojnici iz Španije, Poljske, Turske i Mađarske, osnovni je element nove strukture snaga EUFOR-a koju je krajem februara odobrila Evropska unija.  Zajedno sa Integriranom policijskom jedinicom (IPU)  i timovima za vezu i posmatranje raspoređenih širom zemlje bataljon će se u kratkom roku moći angažirati bilo gdje u zemlji.


U skladu s tim, multinacionalne snage u Mostaru, Tuzli i Banja Luki počele su  smanjivati broj trupa kako bi ove godine mogli zatvoriti kampove i predati ih vlastima BiH.


Zbog ove tranzicije EUFOR pokreće svoju najnoviju promotivnu kampanju kako bi informirao stanovništvo Bosne i Hercegovine o  reorganizaciji trupa EUFOR-a. Kampanja počinje sutra, u srijedu 4. aprila 2007.g., a oglašavanje će se vršiti preko TV-a, radija, novina i na panoima. 


Cilj prve faze kampanje je da se prenesu tri poruke;



  • EUFOR, kao dio  EU porodice, ostaje predan Bosni i Hercegovini i njenom putu ka EU kroz nastavak pružanja podrške sigurnom i stabilnom okruženju,
  • EUFOR  će i dalje biti prisutan u cijeloj zemlji preko 44 tima za vezu i posmatranje (LOT) koji žive i radi u zajednicama i u bliskom su kontaktu sa stanovništvom,
  • EUFOR zadržava svoju sposobnost da angažira dodatne rezervne snage bilo gdje u Bosni i Hercegovini, ukoliko bude potrebno reagirati na neku moguću prijetnju sigurnom i stabilnom okruženju. 

U narednim fazama kampanje bit će više informacija o kapacitetima i angažmanu EUFOR-a u zemlji.


Elementi kampanje, kao što je ovaj TV spot, zatim njemu sličan radio-džingl, novinske reklame i plakati , kao što možete vidjeti ovdje, bit će realizirani u saradnji sa:



  • 7  TV kuća,
  • 59  radio stanica,
  • 6  novina i časopisa,
  • i na 70  reklamnih panoa.

Kampanja će trajati narednih 30 dana.


 


ICTY



Dobar dan iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Ovo je istorijska sedmica jer nikada ranije Tribunal nije izrekao tri presude unutar tri dana.


Kao što ste mogli vidjeti iz našeg jučerašnjeg saopštenja, žalbeno vijeće Tribunala je jučer odbacilo sve žalbene osnove Miroslava Brale i potvrdilo kaznu od 20 godina zbog brojnih zločina počinjenih na području Viteza u aprilu i maju 1993. godine, uključujući učešće u napadu na Ahmiće 16. aprila te godine.


Danas u utorak 3. aprila u 14 sati Žalbeno vijeće tribunala će izreći svoju presudu u predmetu Radoslava Brđanina. Brđanin je 1. septembra 2004. godine nepravosnažnom presudom osuđen na 32 godine zatvora zbog odgovornosti za progone, ubistva, mučenje, deportacije i druge zločine počinjene od 1. aprila do 31. decembra 1992. godine nad nesrpskim stanovništvom u trinaest opština Autonomne Regije Krajine. Ovo će biti prvi put ikada da Žalbeno vijeće Tribunala izreče presudu u predmetu koji se tiče toliko velikog broja opština. Kao i obično, Tribunal će izdati saopštenje za javnost odmah po završetku izricanja presude.


Treća presuda ove sedmice bit će izrečena sutra u 13 sati 45 minuta u predmetu Dragana Zelenovića. On se 17. januara ove godine izjasnio krivim po sedam tačaka optužnice za mučenje i silovanje počinjeno nad bošnjačkim ženama i djevojkama u Foči 1992. godine.


Imam za vas kopije našeg saopštenja od 17. januara, kao i kopije sporazuma o izjašnjavanju o krivici i činjenične osnove koje je Dragan Zelenović potpisao.


Također imam za zainteresovane televizijske kuće nekoliko primjeraka DVD diskova sa snimcima rasprava održanih u ovom predmetu 16. i 17. januara i 23. februara ove godine. Na prvom disku treći snimak sadrži Zelenovićevo formalno izjašnjavanje o krivici od 17.  januara. Na drugom disku je rasprava o visini kazne, tokom koje su i sudije postavili niz pitanja Draganu Zelenoviću.


To je sve od mene danas, hvala na pažnji.

Europa.ba