Transkript sa konferencije za medije međunarodnih organizacija

OHR, Mario Brkić

ICTY, Matias Hellman

EUFOR, Neil Mathieson

 


OHR


Rezolucija Općinskog vijeća o izdvajanju Srebrenice iz RS je protuustavna


OHR je razmotrio Rezoluciju o izdvajanju Općine Srebrenica iz Republike Srpske koju je usvojilo Općinsko vijeće Srebrenica 24. marta ove godine.


Rezolucija koju su usvojili bošnjački članovi Općinskog vijeća je pravni akt koji prevazilazi odgovornosti Općine kako je definirano Ustavom RS i Zakonom o lokalnoj samoupravi RS, te Općinskim statutom.


Institucije na različitim nivoima Vlade su ovlaštene da poduzmu nešto po pitanju ove situacije i to trebaju učiniti bez odlaganja.


OHR je naročito zabrinut zbog prijetnje jednostranog usvajanja odluke o izdvajanju Općine Srebrenica iz Republike Srpske. Ukoliko bi Općinsko vijeće tako postupilo, visoki predstavnik neće imati drugog izbora nego da poduzme čvrste mjere. 


Vijeće za provedbu mira je 13. marta naglasilo da svi u BiH moraju poštivati Dejtonski mirovni sporazum, nadležnosti institucija BiH, entiteti i općine koji su uređeni ustavima i odgovarajućim zakonima BiH i njenih entiteta.


Svaka promjena statusa Srebrenice je pitanje za vlasti Republiku Srpsku odnosno vlasti Bosne i Hercegovine.


OHR će informirati općinske, entitetske i bh. organe vlasti o svojim viđenjima ovog pitanja.


Visoki predstavnik posjetiće Mostar


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Christian Schwarz-Schilling, sutra će posjetiti Mostar, gdje će razgovarati o napretku u procesu ujedinjenja grada Mostara sa gradonačelnikom, Ljubom Bešlićem, predsjednikom Gradskog vijeća, Muratom Ćorićem, te predstavnicima klubova.


Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će istaći da su politički lideri Mostara ti koji moraju promijeniti stanje u tom gradu. Jedna je stvar pružiti im pomoć u tome, ali raditi posao za njih je nešto sasvim drugo.


Mostaru je potrebno jačanje klime odgovornosti domaćih protagonista. Dio tog procesa je naučiti da kritika međunarodne zajednice, kao pokriće za nedovoljan napredak, bez punog domaćeg angažmana neće riješiti problem, budući da to nije suština problema. Suština problema i ono što treba prihvatiti je naučiti postizati kompromise jer kompromis i dijalog su srž prave politike.


U toku svoje posjete, visoki predstavnik također će posjetiti mostarsku Gimnaziju, United World College i mostarski sajam. Više pojedinosti o planiranim kontaktima sa medijima saznaćete u toku dana.


Formiranje Vlade FBiH


Samo da vam saopcim najnovije vezano za formiranje Vlade FBiH. Po nasem saznanju SBiH je poslala pismo sa prijedlogom novog kandidata za Ministra unutarnjih poslova FBiH u ured Predsjednice FBiH. Mi cekamo formalnu obavijest iz Ureda Predsjednice FBiH te smo po primitku imena kandidata odmah spremni zapoceti process provjere.


 


ICTY


Nije bilo izjava.


 


EUFOR


Nije bilo izjava.


 


Pitanja i odgovori


Novinar #1:


Šta podrazumijevate pod tim «čvrstim mjerama» koje će OHR poduzeti u vezi prijetnje jednostranog usvajanja odluke o izdvajanju Općine Srebrenica iz Republike Srpske?


Ured visokog predstavnika, Mario Brkić:


Ne bismo za sada, u ovom trenutku, još o tome.


Novinar #2:


Rekli ste da je to pravni akt koji prevazilazi nadležnosti Općine. Da li to znači da vi smatrate da je taj akt pravno nevažeći?


Ured visokog predstavnika, Mario Brkić:


Da je protuustavan, da.

Europa.ba