Konferencija za medije Chrisa Bennetta, direktora komunikacija EUSR-a o pokretanju kampanje informiranja javnosti “Ovo je za nas”

Simultana konferencija za štampu Ureda specijalnog predstavnika EU u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru 


Dobro jutro. Hvala vam što ste došli jutros, uprkos vremenu.


Pozvao sam vas danas jer želim govoriti o nekoliko pitanja u vezi sa pedesetom godišnjicom potpisivanja Rimskog sporazuma, odnosno sporazuma kojim je stvorena Evropska ekonomska zajednica koja se danas razvila u Evropsku uniju.


Radi se, naime, o informativnoj kampanji Ureda specijalnog predstavnika EU i o obrazovnim plakatima za škole.


Informativna kampanja je, da ponovim, informativna kampanja Ureda specijalnog predstavnika EU, i za par trenutaka prikazaćemo vam spot koji će se emitirati na televiziji širom Bosne i Hercegovine narednih mjesec dana, u okviru pomenute kampanje.


Kampanja počinje sutra i tempirana je tako da se podudara sa 50-tom godišnjicom potpisivanja Rimskog sporazuma, koja se obilježava u nedjelju, 25. marta.


Međutim, poruka ove kampanje predstavlja stvarnost u Bosni i Hercegovini danas.


Dozvolite da se vratimo pedeset godina kako bi pojasnili paralele.


Zbog izuzetnog uspjeha Evropske unije, mnogi još uvijek prelako zaboravljaju okolnosti njenog nastanka.


Međutim, kada su Belgija, Francuska, Italija, Luksemburg, Nizozemska i Njemačka formirale Evropsku ekonomsku zajednicu 1957. godine, još uvijek su bila svježa sjećanja na Drugi svjetski rat, okončan samo dvanaest godina ranije.


Osnovne potrepštine su još uvijek bile predmetom racionirane opskrbe; zdravstvene i socijalne usluge su bile na osnovnom nivou; siromaštvo je bilo endemično; svi građani su živjeli u strahu da je završetak svjetskog rata bio samo privremeno jenjavanje a ne konačni zaključak nasilja koje je obilježilo to stoljeće, i ovaj kontinent.


Evropski ideal dao je ovim zemljama nadu, dok je budućim generacijama omogućio mir i prosperitet kakav su zemlje potpisnice Rimskog sporazuma vjerovatno mogle samo sanjati.


Danas, u dvanaestoj godini mira nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Bosna i Hercegovina je na pragu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, što je početak procesa koji vodi ka punopravnom članstvu.


Zaista, sve što je potrebno da bi Bosna i Hercegovina došla u tu fazu je dogovor između političkih lidera ove zemlje o nekoliko ključnih reformi, uključujući, naravno, reformu policije.


Da bi izgradili bolju budućnost za nove generacije, lideri ove zemlje moraju ostaviti po strani razlike, na isti način na koji su to 1957. godine uradili lideri prvih šest zemalja članica Evropske unije.


Dakle, bez daljeg odlaganja, pogledajmo spot.


SPOT


Možda biste željeli pogledati još jednom.


SPOT


“Ovo je za nas.”


Ovo je za djecu, djecu Bosne i Hercegovine koja zaslužuju šansu da odrastaju bez straha od sukoba, koja imaju pravo da očekuju bolju budućnost, i koja zaslužuju iste mogućnosti koje djeca u drugim evropskim zemljama uzimaju zdravo za gotovo.


Sve bi ovo moglo i trebalo biti njihovo ako, i samo ako, politički lideri ove zemlje pokažu isto vodstvo koje su prije 50 godina pokazali osnivači Evropske unije.


U svakom slučaju, nadam se da ste uživali u gledanju spota i da ćete ga prikazati večeras u okviru večernjih vijesti. Na raspolaganju su vam kopije i možete ih uzeti nakon konferencije za štampu.


Pored TV spotova, trebate znati da je u okviru kampanje pripremljen i radijski spot, oglas za štampu, plakati te “city lights” posteri, sve na istu temu.


Kampanja će biti realizovana od 23. marta do 31 maja. Televizijski spotovi će se emitirati na slijedećim TV stanicama: BHT 1, FTV, OBN, Pink i RTRS, te na stanicama Mreža +.


Radijski spot će se emitirati na devet stanica širom Bosne i Hercegovine. Oglas će se pojaviti u svim vodećim dnevnim novinama i magazinima.


Obrazovni plakati


Pored ove informativne kampanje, želim vas upoznati i sa pregledom Evropske unije po historijskim etapama, koji smo pripremili za školsku djecu širom Bosne i Hercegovine u saradnji sa Evropskom komisijom i Uredom visokog predstavnika.


Na ovom obrazovnom plakatu prikazana je historija Evropske unije na jednostavan i razumljiv način, u formatu koji kombinira živopisne grafičke prikaze i kratke tekstove s objašnjenjima. Na plakatu je predstavljeno 25 najvažnijih događaja u procesu evropskih integracija od Drugog svjetskog rata pa gotovo do danas, zajedno sa prikazima iz svakodnevnog života kao i ključnim historijskim događajima iz tog perioda.


Ministri obrazovanja u Bosni i Herecegovini su ljubazno prihvatili našu ponudu da distribuiraju plakate u 300 srednjih škola širom zemlje, kako bi srednjoškolcima omogućili da nauče više o nastanku Evropske unije.


Ovi plakati su već distribuirani širom zemlje. Jedine kopije koje imamo ovdje na raspolaganju su na engleskom jeziku. Međutim, ako neko želi kopiju plakata, možete ga skinuti sa internet stranice EUSR-a i odštampati.

Europa.ba