Video poruka komesara Štefana Fülea povodom Dana Europe – 9.maj 2012.godine


 


Obraćam vam se povodom dana koji je veoma važan za Evropu. 9. maja 1950. godine, Robert Šuman je predstavio svoj prijedlog kojim je postavljen temelj Evropske unije –> jedinstven projekat ujedinjene zajednice koja počiva na zajedničkim vrijednostima i načelima.


Evropska unija, tokom svog razvoja, omogućila je svojim građanima da uživaju u ranije nezabilježenom periodu mira i sve većeg prosperiteta.


Evropska unija nije statična, ona raste i širi se. Proširenje je u DNK Evrope – Evrope koja, uprkos svim poteškoćama kroz koje je nedavno prošla, i dalje predstavlja izvor inspiracije: sa svojim vrijednostima, životnim standardom, a u slučaju proširenja i svojom moći transformacije koju donose reforme i promjene potrebne da bi se dostigao evropski standard u svim oblastima života.


Evropska unija i dalje raste. Hrvatska će nam se uskoro pridružiti. Srbija je dobila status kandidata, a pregovori sa Crnom Gorom treba da počnu sljedećeg mjeseca. Ostale zemlje u procesu proširenja takođe se kreću ka Evropskoj uniji.


Odlučni smo da održimo ovaj proces uprkos izazovima sa kojima se Evropa trenutno suočava. Međutim, ti izazovi se odnose na globalizaciju, a ne na proširenje. Proširenje nije njihov uzrok. U stvari, ono je  dio rješenja. Da bismo uspjeli, moramo raditi zajedno. Vi ćete imati bitnu ulogu u tome, a posebno nakon što se pridružite Evropskoj uniji.


Zajedno možemo oblikovati budućnost Evrope u skladu sa vizijom njenih osnivača. Danas je Dan Evrope – uživajte u njemu!

Europa.ba