Zajednička izjava visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU, glavnog sekretara OIK-a, glavnog sekretara Arapske lige i predsjednika Komisije Afričke unije

Kao predstavnici četiri regionalne organizacije, danas želimo poslati poruku mira i tolerancije.


Dijelimo duboko poštovanje prema svim religijama. Mi smo ujedinjeni u uvjerenju o temeljnoj važnosti vjerske slobode i tolerancije. Osuđujemo svako zagovaranje vjerske mržnje koje predstavlja poticanje na neprijateljstvo i nasilje. Iako u potpunosti priznajući slobodu izražavanja, vjerujemo u važnost poštivanja svih poslanika, bez obzira na to kojoj religiji oni pripadaju.


Tjeskoba koju muslimani osjećaju zbog filma koji vrijeđa islam, objavljivanja dijelova filma na internetu i drugih sličnih djela, zajednička je svim pojedincima i zajednicama koji odbijaju dopustiti da se religija koristi za podsticanje provokacija, sukoba i ekstremizma.


Osuđujemo svaku poruku mržnje i netolerancije.


Mi znamo da ponašanje male grupe ljudi ne odražava mišljenje veće zajednice kojoj oni pripadaju, ali šteta koju mogu nanijeti može biti značajna. Moramo osigurati da nedavni događaji ne potkopaju odnos povjerenja i poštovanja koji smo izgradili tokom tolikih godina među našim narodima, zajednicama i državama. Međunarodna zajednica ne može biti talac djelima ekstremista na bilo kojoj strani.
 
Mi osuđujemo nedavne napade na diplomatske misije koji za posljedicu imaju tragične gubitke života. Nasilje ne smije naći mjesto u našem društvu, a na uvredljivi govor se ne treba odgovarati nasilnim djelima, jer će to samo stvoriti začarani krug brutalnosti u kojoj svi gube.  Razum mora prevladati bijes. Danas pozivamo na kraj nasilju gdje god je ono prisutno. Pozivamo na mir i suzdržanost.


Ponavljamo našu predanost za preduzimanje svih mjera i postizanje međunarodnog konsenzusa o toleranciji i punom poštovanju vjere, između ostalog i na temelju Rezolucije Vijeća za ljudska prava UN-a broj 16/18. Nadalje, pozivamo sve vođe, bilo političke, sekularne ili vjerske, da promoviraju dijalog i međusobno razumijevanje. Nastavićemo ulagati napore da pokažemo da je ono što nas spaja kroz regije i religije daleko veće od onoga što nas razdvaja.


Jedini odgovor na tamu netolerancije i neznanja je svjetlo međusobnog poštovanja, tolerancije i dijaloga.

Europa.ba