Kakav će, po vašem mišljenju, biti uticaj pristupanja Hrvatske u EU po Bosnu i Hercegovinu?

Aida Brzina, Stolac

Ulazak Hrvatske u EU svakako će imati odraza i na Bosnu i Hercegovinu. Ukoliko BiH ne provede reforme na polju vanjske trgovine, te ne usvoji standarde EU, vrata Hrvatske našim proizvodima ostat će zatvorena. To će se svakako negativno odraziti na privredu BiH, uzevši u obzir procenat izvoza u HR u ukupnom izvozu BiH.
Međutim, to upravo može predstavljati i šansu za BiH na njenom evropskom putu. Ukoliko se ispune neophodna pravila i norme, to neće otvoriti vrata samo Hrvatske, već i cijele EU, što je potencijalno 500 miliona potrošača.
Lične iskaznice građana BiH su u skladu sa evropskim propisima, tako da će vrlo vjerovanto ostati mogućnost ulaska u HR sa ličnom kartom, što je svakako pozitivno.
Ulazak HR u EU se ne bi trebalo shvatiti kao problem, već kao podsticaj za rješavanje problema u državi, te kao šansu za približavanje evropskoj zajednici.

Ognjen Pavlović, Zvornik

Prije svega, Hrvatska će ulaskom u EU promijeniti zakone koji se tiču konkretno uvoza proizvoda u BiH. To će, ako se zakoni BiH koji se tiču proizvođača ne usklade, značiti totalni krah naše, prije svega, prehrambene industrije. Takođe, naša zemlja će izgubiti najznačajnije tržište po uslovima koji odgovaraju našim proizvođačima, jer očito je da naši proizvođači još uvijek nisu spremni za tržišne zakone EU. Značajna po nas može biti činjenica da će vjerovatno veliki broj Hrvatskih kompanija svoja sjedišta prebacivati u BiH zbog manjih troškova proizvodnje, jer ulaskom u EU drastično će se povećati troškovi pomenutih firmi. To će značiti nova radna mjesta, koja bi BiH upumpali novu dozu energije. Sve u svemu, ako poradimo na sebi ulazak Hrvatske u EU će donijeti višestruke benefite za BiH.

Adna Alihodžić, Goražde

I am sure that all of us will feel change and firstly visibly when in the summer we prepare to relax, and long lines across the border welcome us. When I think about the exporting of BiH goods, there is no room for optimism because it is known that measures will be stricter and that new rules will be applied. The question will be whether our country will be able to follow these new rules. At best, I want this to be our wake-up call, to change things for the better and that we do not remain a black hole in Europe.

Europa.ba