Smatrate li da je predstojeći popis stanovništva neophodan BiH?

Davor Ivančević, Busovača

Smatram da je Bosni i Hercegovini popis stanovništva itekako potreban stoga što je svaki statistički podatak u BiH nepouzdan i irelevantan uzimajući u obzir činjenicu kako popis nije proveden već dva desetljeća, a država je za to vrijeme prošla kroz jako turbulentan period. Popis će omogućiti utvrđivanje činjeničnog stanja te BiH barem malo približiti normalnim državama gdje uopće nije ni upitno treba li se popis održati. Jedino na što imam zamjerku je politizacija tog procesa i, prema mom sudu, katastrofalna priprema za popis, ali to ne treba ni čuditi s obzirom da imamo najnesposobniju i najkorumpiraniju vlast u Europi. Skeptičan sam glede stvarne mogućnosti da će se popis i obaviti onako kako je najavljen, jer ništa u ovoj besmislenoj državi se ne može obaviti tako jednostavno, kamoli ovako opsežan proces.

Sanja Golijanin, Trebinje

Smatram da je Bosna i Hercegovina već odavno trebala uraditi popis stanovništva, kako bi svi imali jasnu sliku trenutnog stanja svih demografskih podataka od kojih su nam najbitniji tačan broj i struktura stanovništva!

Sead Sadić, Brčko

Smatram da je popis stanovništva potreban Bosni i Hercegovini, ali kad se u cjelosti ispuni Anex 7 Deytonskog sporazuma, jer treba se omogućiti izbjeglicama povratak na svoja ognjišta.
Predstojeći popis stanovništva u Bosni i Hercegovini ima veliki društveni, politički, ekonomski i naučni značaj. Nadam se da se ovaj proces realizirati u okolnostima stvarne demokratije i u skladu sa evropskim i svjetskim statističkim standardima.

Popis stanovništva je vrlo važan proces. Pogotovo što se po prvi put u slobonoj državi BiH izjašnjavamo slobodno na popisu. Smatram da je za popis potrebno uključiti sve relevantne i sve zainteresovane strane od institucija pa do građana, nažalost mali broj je upoznatan o samom procesu.
Popis stanovništva nije samo puka statistika za sve građane Bosne i Hercegovine, jer popis ima veliki društveni, politički, ekonomski i naučni značaj. Zato, smatram da će nadležni ovaj proces uraditi kvalitetno na zadovoljstvo svih učesnika.

Europa.ba