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Call for Proposal Title:  EU Support to Civil Protection in Bosnia and Herzegovina 

 

Publication reference:  EuropeAid/159654/DD/ACT/BA 

 
 
Disclaimer:  

To ensure equal treatment of applicants, the Contracting Authority cannot give a prior opinion on 

the eligibility of lead applicants, co-applicants, affiliated entity(ies), an action or specific activities. 

 

Question 1: Regarding criteria related to two additional eligible categories for co-applicants, top of page 

12 of the Guidelines, which specifies:  

"In addition to the categories referred to in section 2.1.1, the following are however also eligible: 

  • Regional or local level institutions, authority or administration responsible for civil protection         

and / or emergency disaster management from eligible countries, and  

  • Non-Governmental Organisations (NGOs) from eligible countries conducting activities in civil 

protection and / or emergency disaster relief services" 

How should we interpret "and" indicated between the two bullet points?  

 

Answer 1: It should be read as two additional categories of eligible bodies to apply as co-applicant.  

Question 2:  With reference to above mentioned call for proposals EU Support to Civil Protection in 

Bosnia and Herzegovina, please provide following clarification: is there a minimum (number of partners 

in consortium) the partnership should include, in order to be eligible for a grant? 

Answer 2: As indicated in section 2.1.1(2) - Eligibility of applicants (i.e. lead applicant and co-

applicant(s)) of the Guidelines for grant applicants, the lead applicant may act individually or with 

co-applicant(s). There is therefore no minimum or maximum number of partners for the Action.  

Question 3: We would appreciate it if you kindly provide us further clarifications on the eligibility 

criteria for the co-applicants: we are non-governmental organization with the established cooperation 

with Ministry of Security BiH by Memorandum of understanding and cooperation between Association 

for xxx and Ministry of Security BiH.  

Can you please confirm our eligibility as co-applicant in this project? 

 

Answer 3: Please see the disclaimer in the heading of this clarification 1. As indicated in section 

2.2.4 of the Guidelines for grant applicants, to ensure equal treatment of applicants, the Contracting 

Authority cannot give a prior opinion on the eligibility of lead applicants, co-applicants, affiliated 

entity(ies), an action or specific activities.  

Section "2.1.1 Eligibility of applicants (i.e. lead applicant and co-applicant(s))" of the Guidelines for 

grant applicants details the eligibility requirements for co-applicants as follows:  
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 "[…] Co-applicants must satisfy the eligibility criteria as applicable to the lead applicant. 

In addition to the categories referred to in section 2.1.1, the following are however also eligible: 

 Regional or local level institutions, authority or administration responsible for civil protection 

and / or emergency disaster management from eligible countries and  

 Non-Governmental Organisations (NGOs) from eligible countries conducting activities in civil 

protection and / or emergency disaster relief services" 

 

Question 4: We hereby intend to request confirmation on the eligibility of xxx Foundation for the call 

for tender EuropeAid/159654/DD/ACT/BA EU support for civil protection in Bosnia and Herzegovina. 

xxx Foundation […] whose founding members and members of the Board of Directors are public 

bodies: - Presidency of the Council of Ministries of country xyz, National Department of Civil 

Protection; University of xxx and two local authorities. 

 

The recent xxx Civil Protection Code […] establishes […] that the “centers of competence” are 

operational structures of the National Civil Protection Service.  xxx Foundation has been identified with 

DPCM (Decree of the Prime Minister Council) as National Center of Competence of the Civil 

Protection System in the fields of […] both at the national and international level. 

In our opinion, therefore, the xxx Foundation has the necessary qualifications to participate as lead 

applicant, as it meets the eligibility requirements (2.1.1 Guidelines) as "national level institutions, 

authorities or administration of the EU Member States responsible of civil protection and / or emergency 

disaster management ". Indeed xxx is part of the xxx Civil Protection System defined by the Civil 

Protection Code. 

We therefore ask you to confirm whether our interpretation of the obligation to participate is correct and 

that therefore the xxx Foundation can participate in this call for applications. 

 

 

Answer 4: Please see the disclaimer in the heading of this clarification 1. As indicated in section 

2.2.4 of the Guidelines for grant applicants, to ensure equal treatment of applicants, the Contracting 

Authority cannot give a prior opinion on the eligibility of lead applicants, co-applicants, affiliated 

entity(ies), an action or specific activities.  

Section "2.1.1 Eligibility of applicants (i.e. lead applicant and co-applicant(s))" of the Guidelines for 

Grant Applicants details the eligibility requirements for Lead applicants as follows:  

"In order to be eligible for a grant, the lead applicant must: 

 be a legal person and  

 be non-profit-making and 

 be national level institutions, authorities or administration of the Member States of the 

European Union responsible for civil protection and / or emergency disaster management and 

 For British applicants: Please be aware that eligibility criteria must be complied with for the 

entire duration of the grant. If the United Kingdom withdraws from the EU during the grant 

period without concluding an agreement with the EU ensuring in particular that British 

applicants continue to be eligible, you will cease to receive EU funding (while continuing, 

where possible to participate) or be required to leave the project on the basis of Article 12.2 of 

the General Conditions1 to the grant agreement'. 

 be directly responsible for the preparation and management of the action with the co-

applicant(s) and affiliated entity(ies), not acting as an intermediary." 

Question 5:  Can the lead applicant form an Implementation unit in the Project implementation territory, 

for the purpose of simpler and more efficient application of the fiscal and monetary policy, and the 

national legislation of the territory of the project implementation? 
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(Tasks of the Implementation unit: centralized administrative and financial management of the Project, 

managing the use of budget and monitoring Project expenditures; managing contractual issues related to 

Project staff; timely processing invoices submitted by the Parties/experts/suppliers; implementing 

procurement procedures for services/equipment in compliance with applicable award procedures; 

maintaining accounting records and supporting documents in compliance with the provisions of the 

General Conditions to the Grant Contract; drafting Project financial reports; assisting with external 

audits.) 

 

 

Answer 5: Please see the disclaimer in the heading of this clarification 1. As indicated in section 

2.2.4 of the Guidelines, the Contracting Authority cannot give a prior opinion on eligibility of specific 

activities. 

 

Article 1 of the General Conditions applicable to European Union-financed grant contracts for external 

actions which are published as a part of the Call for Proposals Dossier, inter alia specifies the general 

obligations, role of the beneficiary(ies) and the role of the Coordinator. In particular:    

- 1.5 (a) which specifies that all Beneficiaries are jointly responsible to ensure that the Action is 

carried out in accordance with the Description of the Action in Annex I and the terms and 

conditions of the Contract (operational responsibility). However, vis-à-vis the Contracting 

Authority, the financial responsibility for the implementation of the entire Action including the 

parts implemented by co-Beneficiaries and affiliated entities rests with the Coordinator (see 

Article 1.6 g)).  

- 1.5 (e) which details that the division of labor between several Beneficiaries is an internal 

arrangement between the Beneficiaries, and as such do not need to be submitted to the 

Contracting Authority. 

Please also refer to section 6.1.2 of the PRAG (Procurement And Grants for European Union external 

actions – A Practical Guide) which provides detailed description of all "Actors involved" in grants. 

Question 6: Will this Implementation Unit, established by the Lead Applicant, be able to independently 

manage the budget, in the name and for the account, of the Lead Applicant? (Note: Administrative and 

financial reports will be certified and delivered to the Contracting authority exclusively by the lead 

applicant). 

 

 

Answer 6: Please refer to the answer given to question n°5.  

In addition, please refer to article 1.6 (c) of the General Conditions details that the Coordinator is the 

sole interlocutor of the Contracting Authority and is responsible for collecting all the necessary 

information for drawing up consolidated reports. The Coordinator is therefore responsible for obtaining, 

verifying and consolidating this information before passing it on to the Contracting Authority. All 

Beneficiaries agree that any information given, as well as any request made by the Coordinator to the 

Contracting Authority, shall be deemed in agreement with all Beneficiaries. The Coordinator may not 

justify shortcomings in reporting by invoking mistakes of co-Beneficiaries and has full responsibility for 

the reports or information submitted to the Contracting Authority.  

 

As detailed under section 2.1.1 "Eligibility of applicants" of the Guidelines for grant applicants, in order 

to be eligible for a grant the lead applicant must be directly responsible for the preparation and 

management of the action with the co-applicant(s) and affiliated entity(ies), not acting as an 

intermediary. 

 

 

Question 7: Is it possible to contract external experts, who would execute this financial task for the Lead 

Applicant?  
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Answer 7: As stated under article 14.2 of the General Conditions ("Eligible direct costs"):   

"Subject to Article 14.1 and, where relevant, to the provisions of Annex IV being respected, the 

following direct costs of the Beneficiary(ies) shall be eligible:  

a) the cost of staff assigned to the Action, corresponding to actual gross salaries including 

social security charges and other remuneration-related costs; salaries and costs shall not 

exceed those normally borne by the Beneficiary(ies), unless it is justified by showing that it is 

essential to carry out the Action […]" 

 

As a general rule, tasks performed by consultants, experts and/or other service providers (e.g. 

accountants, lawyers, translators, external IT staff, etc…) are to be considered as resulting from 

implementation contracts (Article 10 of the General Conditions). Consequently, Beneficiaries must 

award these contracts in accordance with Annex IV. The corresponding costs are thus not considered as 

human resources (budget heading 1) but as other costs/services (notably budget heading 5 or 6). As 

detailed under point 6.9.1 "Award of contracts" of the PRAG, procurement for services may only cover 

a limited portion of the action. 
 

However, as an exception to the rule, these costs may be considered as personnel costs regardless of 

whether the consultants are self-employed or employed by a third party if - as in a traditional labour 

contract - there is a de facto situation of subordination. This is to be evaluated by the Contracting 

Authority on a case by case basis.  

 

 

Question 8: Is it possible to make lump sum transfers between consortium partners for financing certain 

events? For instance, the Consortium lead partner transfers a lump sum to partner no1 for organizing an 

event – renting facilities, paying transport and meals, covering miscellaneous expenses. If so, what are 

the guiding terms for this transaction? 

 

 

Answer 8: As detailed under section "2.1.1 Eligibility of applicants (i.e. lead applicant and co-

applicant)" of the Guidelines for applicants, "Co-applicants participate in designing and implementing 

the action, and the costs they incur are eligible in the same way as those incurred by the lead 

applicant".  

Internal division of labor between several Beneficiaries or the payments provided for in the Contract 

(i.e. the payments by the Coordinator to co-Beneficiaries or affiliated entities or payments to contractors 

or recipients of financial support) is an internal agreement between the Beneficiaries.   

Article 14 of the General Conditions details the cost eligibility criteria, in particular 14.1, point a) i) 

which details that "[…] Cash transfers between the Coordinator and/or the other Beneficiary(ies) 

and/or affiliated entity(ies) may not be considered as costs incurred".  

As far as "lump sums" related to the activities of the Action are concerned (such as organizing and 

event): please refer to article 14.3 to 14.5 of the General Conditions which detail the simplified cost 

options, as well as "Annex K – Guidelines and Check list for assessing action budget and simplified 

cost options for Union financed grant contracts ". Any cost that is not budgeted as a simplified cost 

option, must be identifiable and verifiable as per article 14.1 d) of the General Conditions.   

Question 9: I am writing to you on behalf of the Department xxx, part of the xxx Ministry of Internal 

Affairs. We intend to apply for the tender organized on the EU Support to Civil Protection in Bosnia and 

Herzegovina having the deadline on 26 June 2018.  

Taking into account that our Department is fully supported by a NGO xxx with all its activity centered 

on increasing the efficiency of emergency interventions and civil protection, we were wondering if it’s 

possible that the main applicant can be the xxx Foundation with us, the Department, as institutional 

partner. 
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Answer 9:  Please see the disclaimer in the heading of this clarification 1. As indicated in section 

2.2.4 of the Guidelines for grant applicants, to ensure equal treatment of applicants, the Contracting 

Authority cannot give a prior opinion on the eligibility of lead applicants, co-applicants, affiliated 

entity(ies), an action or specific activities.  

Please refer to the answer given to question n°3 and n°4.  

Question 10: We are interested if there is a possibility for a private company (works for profit) from the 

country xxx to be engaged by the Lead Applicant from the country xxx to assist with its knowledge and 

engagement in coordinating all activities, actors and processes among all involved organizations and 

experts in project? Is it possible that the Lead Applicant from the country xxx which is selected for the 

project implementation in this tender engage the private company to assist in the most effective 

implementation of the project? 

 

 

Answer 10:  

 

The Lead Applicant (and co-beneficiaries and affiliated entities) can engage contractors (including 

private for-profit companies and non-profit organisations) to provide services. These services must 

procured in accordance the rules set out in to annex IV (Procurement by grant Beneficiaries in the 

context of European Union external actions)  and, as stated under point 6.9.1 "Award of contracts" of 

the PRAG, procurement for services may only cover a limited portion of the action. The description of 

the activities to be undertaken by the private company in question 10 suggests that the activities would 

cover the main part of the implementation of the action, which would not be acceptable. 

 

  

 

Question 11: Is it feasible that the non-governmental organization (non-profit organization) from the 

country xxx could be engaged by the Lead Applicant from the country xxx to assist with its knowledge 

and engagement in coordinating all activities, actors and processes among all involved organizations and 

experts in the project? 

 

Answer 11:  
 

Please refer to the answer given to question n°10; the engagement of for-profit organisations and of 

non-profit organisations is treated in the same way. 

 

Non-governmental organizations (Non-profit organisations) can be proposed as co-applicants and as 

such can implement part of the action, as detailed in the Guidelines for grant applicants, section 2.1.1.  

 

 

* * * 


