Širom BiH obilježen Dan Evrope - 9. maj

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i EU info centar su obilježili Dan Evrope biciklističkim vožnjama u Banja Luci, Bihaću i Mostaru.
Više od hiljadu biciklista je učestvovalo u revijalnim biciklističkim vožnjama pod nazivom „Biciklijada sa zvijezdama“ koje su se istovremeno odvijale u tri bosanskohercegovačka grada, a pridružili su im se predstavnici Delegacije EU u BiH/EUSR, lokalni zvaničnici i građani. Više...

Iskustva pripravničkog staža Denisa Piplaša u Evropskom parlamentu

Poslije završetka Master studija koji se bavio međunarodnim odnosima i diplomatijom EU, odlučio je da aplicira na Schuman Traineeship program u kabinetu predsjednika Evropskog parlamenta Martina Schulza. Pripravnički staž nudi mladim ljudima iskustvo rada u Evropskom parlamentu. Imao je sreću da između 1500 pristiglih prijava za kabinet upravo njegova bude izabrana. Više...

EU Program za oporavak od poplava dočekuje prvu godišnjicu poplava u BiH sa obnovljenih 100 javnih objekata i otvorenih radnim mjestima

EU Program za oporavak od poplava u vrijednosti od 43,5 miliona eura obilježio je prvu godišnjicu katastrofalnih poplava iz maja 2014.godine uz ostvarene značajne rezultate u procesu oporavka.
Do sada, zahvaljujući sredstvima Evropske unije, obnovljeno je ukupno 100 javnih objekata oštećenih u poplavama, čime je građanima u područjima pogođenim poplavama omogućen ponovni pristup ključnim javnim uslugama. Sanirani objekti uključuju obrazovne institucije, domove zdravlja, zgrade općinskih uprava i centre za socijalni rad. Programom je predviđena obnova za ukupno 118 javnih objekata pogođenih poplavama u Bosni i Hercegovini.
Više...

Kreativnom radionicom za najmlađe u EU info centru obilježen Međunarodni dan djeteta

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta, 1. juna, EU info centar u BiH u saradnji sa vizuelnom umjetnicom Taidom Jašarević, organizovao je eko – grafičku radionicu na temu zaštite okoliša i klimatskih promjena za mališane likovne sekcije iz osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“ iz Sarajeva.
Edukativna radionica imala je za cilj da kroz kreativni proces otiskivanja slike sa ploče, tzv. štamparske matrice upozna učenike sa različitim načinima izražavanja putem umjetničke grafike.
Više...

EU EBRD predstavili novi program podrške razvoju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavili su 8. maja u Sarajevu novi dvogodišnji program podrške razvoju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini.
Program će poticati razvoj malih i srednjih preduzeća kroz prenošenje najboljih praksi EU u provedbi Akta o malim preduzećima za Evropu, vodeće strategije za razvoj malih i srednjih preduzeća u Evropskoj uniji.

Dodiljena grant sredstva projektima prekogranične saradnje između BiH i Hrvatske

U Mostaru je 21. maja održana konferencija IPA programa prekogranične saradnje između BiH i Hrvatske, koji finansira EU, na kojoj je svečano obilježen početak 8 najuspješnijih projekata kojima su dodijeljena grant sredstva u okviru trećeg poziva za dostavu projektnih prijedloga.
Ukupna vrijednost dodijeljenih grantova je 3,5 miliona eura. Uspješni projekti koji su odabrani između 182 prijedloga, predstavili su na konferenciji planirane ciljeve i očekivane rezultate.

IDDEA stvorila tehničku infrastrukturu za elektronsku identifikaciju građana kroz projekt podrške EU

U Banjaluci je 19. maja održana konferencija na kojoj je zvanično obilježen završetak twining projekta koji je finansirala EU „Jačanje kapaciteta Agencije za idenfitikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH – IDDEEA“.
Na konferenciji su predstavljeni rezultati ovog projekta koji uključuju unapređenje ljudskih i tehničkih kapaciteta IDDEEA-e u područjima informaciono-tehnološke sigurnosti, te stručnog usavršavanja i certifikacije kadrova za specifična IT područja.

EU reportaže: Sloboda medija na Zapadnom Balkanu

Sloboda medija je jedan od temeljnih stubova demokratskog društva. Ako nema slobodnih medija građani su lišeni uravnotežene i pouzdane informacije, podržane činjenicama.

Delegacija Evropske unije i EUSR: Predsjedanje BiH Odborom ministara Vijeća Evrope je odgovornost i prilika

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije pozdravlja predsjedanje Bosne i Hercegovine Odborom ministara Vijeća Evrope, koji je počeo 19. maja.

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Skenderija 3a, 71000 Sarajevo,
Bosna i Hercegovina

Tel: 00387 33 254 700, Fax: 00387 33 666 037
Websajt: europa.ba , Facebook: facebook.com/europa.ba , Twitter: twitter.com/eubih , Youtube: youtube.com/eubih , Email: delegation-bih@eeas.europa.eu

Za povratne informacije i komentare o Newsletter-u, molimo Vas kontaktirajte Zoru Stanić iz Tima za komunikacije putem e-maila: zora.stanic@eeas.europa.eu

Da biste vidjeli newsletter na Engleskom jeziku, kliknite ovdje .