Dezinformacije

Manipulativna statistika i pseudonauka

Zdrava logika nam je najjači saveznik kada je reč o borbi protiv dezinformacija ali budimo oprezni sa podacima jer brojevi, grafici, citati, metodologije, uzorci, izvori, statistike…mogu vas ubediti da je laž zapravo istina.

više

Kako dezinformacije upravljaju našim emocijama

Fabrike lažnih vesti su ujedno i fabrike emocija, u kojima se naša osećanja jednostavnom tehnologijom pretvaraju u dolare i evre, ili pak glas...

više

Klikbejtovi kao manipulacija i vid brze zarade

Klikbejtovi su bombastični naslovi koji imaju za cilj da “upecaju” pažnju publike ali nemaju uporište u tekstu i obećavaju sadržaj koji ne postoji. Svrha ovih naslova jeste da se što većim brojem klikova dođe do veće zarade.

više

Primamljivi skandalozni naslovi izvor su zarade neprofesionalnim portalima

Jedan od preduslova kvalitetnih i profesionalnih online medija jeste otvorenost o vlasništvu, uredništvu i autorima sadržaja koji objavljuju....

više

Prva EU radionica o digitalnim alatima za vjerodostojno izvještavanje održana u Bijeljini

„Digitalne tehnologije napreduju iz dana u dan i nemoguće je sve upratiti. Imam osjećaj da su ljudi koji manipulišu informacijama i šire dezinformacije uvijek korak ispred nas novinara i mi ponekad zaostajemo za njihovim načinom praćenja tehnologija", izjavila je Anisa Mahmutović, novinarka RTV Sapna na radionici održanoj u okviru EU projekta "Edukacija novinara i javnosti o trendovima u digitalnim medijima”

više