Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH

Khaldoun Sinno

Khaldoun Sinno je preuzeo dužnost zamjenika šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini 1. septembra 2016. godine. G. Sinno ima obimno iskustvo sa vanjskim poslovima Evropske unije, posebno na području Zapadnog Balkana i s zemljama u tranziciji.

G. Sinno se započeo rad u Evropskoj komisiji 2002. godine u Generalnoj direkciji Evropske komisije za međunarodnu saradnju, gdje je upravljao programima pomoći Evropske unije za region Zapadnog Balkana.

Pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje predstavljao je Evropsku komisiju tokom pregovaranja o statusu Kosova i radio je na pripremi uspostavljanja misije Evropske unije na Kosovu.

Od 2008. do 2012. godine, g. Sinno služio je na Kosovu gdje je uspostavio politički odjel u novom uredu Evropske unije, te je također proveo jednu godinu u funkciji šefa ureda. Godine 2012. g. Sinno prvo je postavljen za šefa političkog odjela, a zatim za vršioca dužnosti delegacije u novouspostavljenoj Delegaciji Evropske unije u Libiji, gdje je blisko sarađivao sa Ujedinjenim nacijama na terenu i vršio pripreme za misiju Zajedničke sigurnosti i politike odbrane.

Prije preuzimanja dužnosti u Bosni i Hercegovini gospodin Sinno bio je rotirajući predsjedavajući Radne skupine Vijeća za Ujedinene nacije i bavio se sveukupnim odnosima Evropske unije i Ujedinjenih nacija u Evropskoj službi za vanjsko djelovanje.

G. Sinno je studirao međunarodne odnose i Evropske studije u Canterburyu, Grenoblu i Leuvenu.