Bosna i Hercegovina: izjava glasnogovornika Petera Stano povodom rezultata glasanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske

Evropska unija izražava žaljenje povodom danas izglasanih izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a kojima se ponovo uvode krivične sankcije za klevetu. Ovakve zakonske izmjene bi nametnule nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja na rad nezavisnih medija i civilnog društva.

Evropsko vijeće dodijelilo je Bosni i Hercegovini kandidatski status u decembru 2022. godine. Kandidatski status dolazi sa velikim očekivanjima. Komisija je u svojoj preporuci za dodjelu kandidatskog statusa definisala korake na kojima Bosna i Hercegovina treba raditi, a jedan takav korak je i jačanje slobode izražavanja i slobode medija.

Današnja odluka je nesporno korak u pogrešnom smjeru sa užasavajućim efektom na slobodu medija u Republici Srpskoj, dok istovremeno dovodi u pitanje stratešku opredijeljenost vladajućih stranaka u Republici Srpskoj za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Ukoliko zakon bude u konačnici usvojen, imat će ozbiljne posljedice na okruženje za civilno društvo (ključni prioritet 11.) i slobodu izražavanja i medija (ključni prioritet 12.) u Republici Srpskoj, kao žalostan i nesumnjivo veliki korak unazad u zaštiti temeljnih prava.

Evropska unija poziva Republiku Srpsku da povuče izmjene i dopune i osigura punu zaštitu slobode izražavanja i medija.

Ispunjavanje ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Komisije je preduslov da Bosna i Hercegovina otvori pristupne pregovore.

Evropska unija očekuje od svih vlasti da konstruktivno rade na rješavanju 14 ključnih prioriteta, za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine.

Europa.ba