„Svjetlo sija i u doba tame“ – u Sarajevu otvorena izložba 100 inspirativnih priča o ukrajinskoj borbi, jedinstvu i nesalomljivosti

Povodom obilježavanja godine dana ukrajinskog otpora protiv ruske totalne invazije, danas je u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu svečano otvorena izložba 100 inspirativnih priča i ilustracija o ukrajinskoj borbi, jedinstvu i nesalomljivosti pod nazivom „Svjetlo sija i u doba tame”.

Izložbu je organizovala Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini i Udruženje PROI, u partnerstvu sa Evropskom unijom u Bosni i Hercegovini, Ambasadom Švedske, Ambasadom Kraljevine Norveške i Ambasadom SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Otvaranje izložbe propraćeno je panel diskusijom u kojoj su stručnjaci i akteri otpora i borbe iz Ukrajine i Bosne i Hercegovine, podijelili svoja iskustva i stavove o temama otpornosti zajednice i solidarnosti u vrijeme nedaća. U panel diskusiji su učestvovali Uliana Bakh, predsjednica PROI-a, Sofia Kryshtal, menadžerica kulturnih i socijalnih projekata u okviru grupe ukrajinskih ilustratora Pictoric, Andrii Kryshtal, ukrajinski aktivista, Adis Nadarević, novinar i kolumnista, Oleg Slabospitsky, član Upravnog odbora Nacionalne ukrajinske asocijacije mladih – NUMO i Mateo Pejčinović, član zagovaračkog odbora mladih pri PROI-u.

Sloboda nema cijenu. Ukrajina nastavlja da se se bori za slobodu. Boriti ćemo se koliko god bude to potrebno. Suočeni sa ruskom genocidnom agresijom, nemamo izbora nego da pobijedimo u ovom ratu i vratimo mir Ukrajini i cijelom Europskom kontinentu”, naveo je otpravnik poslova Serhii Miniailo, Ambasada Ukrajine u BiH.

Ruski rat protiv Ukrajine nije rat između dvije države. To je rat između dva sustava – demokratskog i autoritarnog. Ukrajinci hrabro brane ne samo Ukrajinu i svoju slobodu, već i europske vrijednosti. U toj borbi, uz njih je stao i cijeli demokratski svijet. Ova izložba i događaj, koji je okupio toliko važnih i bliskih partnera, podsjetnik je koliko bitno da svi zajedno, od pojedinaca, do vrha države i cijele demokratske međunarodne zajednice, stanemo u odbrani mira, sigurnosti i slobode.” saopćila je Uliana Bakh, predsjednica PROI-a.

Na ovu tužnu godišnjicu, u našem hramu historije, svjedočimo snažnim i simboličnim likovnim izrazima kojima ukrajinski umjetnici govore o otporu duha, kulture i dostojanstva svoga društva. Ovo je još jedna prilika da ujedinjeni pošaljemo poruku mira i solidarnosti u svjetlu nade, razumijevanja, ohrabrenja. Uvjerena sam da će Ukrajina opstati, uzdići se ponosna i prkosna, sa svojim hrabrim narodom.” – saopćila je Benjamina Karić, gradonačelnica Grada Sarajeva.

„Od početka ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, EU je nedvosmisleno stajala uz Ukrajinu i osuđivala rat kao očito kršenje međunarodnog prava. Kako je visoki predstavnik/potpredsjednik Josep Borrell rekao Generalnoj skupštini UN-a u srijedu, ‘Ako danas ne osudimo i ne zaustavimo ruske akcije u Ukrajini, to povećava rizik da se bilo koja druga zemlja, bilo gdje u svijetu, suoči sa sličnom agresijom’. Borba Ukrajine za slobodu, nadu, sigurnost i evropske vrijednosti je također naša,“ izjavio je Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH.

“Nepokolebljiva podrška Evropske unije hrabrom narodu Ukrajine koji pati zbog rata i bori se za slobodu ključni je prioritet švedskog predsjedavanja EU. Pobjeda Ukrajine neophodna je za slobodu Evrope, tako da mi zajedno sa našim međunarodnim partnerima stojimo uz Ukrajinu koliko god dugo bude trebalo”. –  navela je Johanna Strömquist, Ambasadorica Švedske u BiH.

Narod Ukrajine pruža herojski otpor ruskoj agresiji. Konačan ishod rata zavisi od nas Evropljana i saveznika NATO-a. Naša podrška je, i biće i dalje, ključna ako Ukrajina želi da dobije rat. S ponosom mogu reći da je norveška vlada prošle sedmice usvojila paket podrške bez presedana koji će pomoći Ukrajini da zaštiti svoju teritoriju i narod od ruskih napada i da ublaži patnje. Paket za Ukrajinu vrijedit će 7,5 milijardi USD u periodu od pet godina. To će osigurati predvidljivost ne samo za Ukrajinu, već i za međunarodne organizacije. To pokazuje da Norveška čvrsto stoji uz Ukrajinu. Želio bih da se zahvalim g. Serhii Miniailo i PROI za organizaciju današnjeg događaja i što su nas pozvali da učestvujemo.” izjavio je Ambasador Olav Reinertsen, Norveška ambasada u BiH.

Hrabrost, neustrašivost i sposobnost ukrajinskog naroda da se ujedini u odbrani svoje zemlje od nemilosrdne ruske agresije je inspiracija. Sa svojim saveznicima i partnerima Sjedinjene Države nastavit će podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno.” izjavio je Ambasador Michael J. Murphy, Ambasada SAD-a u BiH.

Izložbu su podržali i posjetili diplomate i predstavnici međunarodne zajednice u BiH, kao i predstavnici vlasti, te civilnog društva koji su se okupili kako bi odali priznanje hrabrom ukrajinskom narodu u njihovoj godinu dana dugoj borbi protiv ruske invazije. Izložba „Svjetlo sija i u doba tame“ i panel diskusija su bili prilika za podsjećanje na važnost zajedništva i solidarnosti u suočavanju s teškim vremenima.

 

Izložba će biti otvorena do 10. marta 2023. godine u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, te je ulaz za sve posjetioce besplatan.

Europa.ba