Kolumna Josepa Borrella, visokog predstavnika EU za vanjsku politiku: EU dodijelila kandidatski status BiH – “Poruka građanima i zadatak političarima”

~ Objavljeno u Nezavisnim novinama, Večernjem listu i Oslobođenju ~

Lideri Evropske unije su jednoglasno odlučili da Bosni i Hercegovini dodijele status kandidata za članstvo u EU. Odluka predstavlja važnu prekretnicu koja potvrđuje evropsku budućnost zemlje i odgovora na jasne zahtjeve građana BiH da žive u dostojanstvu, miru i prosperitetu. Ova odluka bi trebala pokrenuti novu energiju za promjene u Bosni i Hercegovini. Politički lideri sada imaju jasan zadatak da provedu odlučujuće, dugo očekivane reforme, kako bi ovu ambiciju pretvorili u stvarnost.

Od početka svog mandata sam radio na tome da Bosna i Hercegovina i dalje može računati na podršku EU. Intenzivno smo radili kako bismo pomogli političkim liderima u BiH da unaprijede funkcionalnost institucija, odgovore na izazove migracija i pripreme ambiciozan paket izbornih reformi. Zadržali smo snažan mandat naše vojne misije EUFOR/ALTHEA i osigurali potrebnu finansijsku podršku. Kao što sam rekao u Sarajevu ranije ove godine: naša predanost održanju sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini je čvrsta kao stijena. Kao i do sada, ostajemo u potpunosti privrženi jedinstvu, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

Nezakonita i ničim izazvana agresija Rusije na Ukrajinu nas je sve upozorila na krhkost mira na našem kontinentu. Ne možemo biti neutralni između agresora i žrtve. EU i partneri sa Zapadnog Balkana zajedno dijele odgovornost za izgradnju demokratskog, stabilnog i mirnog kontinenta. BiH je ovu odgovornost shvatila ozbiljno, te je osudila agresiju i pridružila se do sada nezabilježenim sankcijama Evropske unije protiv ruskih lidera. Ovakav stav pokazuje da se naša zajednička budućnost temelji na vrijednostima i načelima koje dijelimo.

EU je blisko sarađivala s partnerima širom svijeta kako bi ublažila negativan uticaj ruske agresije na snabdjevenost hranom, inflaciju, cijene energije i roba, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Zapravo, niko ne pomaže BiH više od Evropske unije, i mi to radimo bez skrivenih ciljeva. EU je mobilizirala milijardu eura za pomoć porodicama i malim i srednjim preduzećima na Zapadnom Balkanu kako bi se iznijeli s rastućim cijenama energije. Dugoročno, ulažemo u zelenu, ekološku tranziciju kako bismo okončali energetsku zavisnost i stvorili kvalitetna radna mjesta u regiji.

Radujem se saradnji sa novoizabranim liderima u BiH, koji će evropske integracije staviti u središte svoga djelovanja. Preostaje još puno toga da se učini: kandidatski status nije konačno odredište, nego je samo početak novog poglavlja. Za otvaranje pristupnih pregovora potrebno je ozbiljno ubrzanje reformi, koje se ne provode radi “Brisela”, već radi poboljšanja svakodnevnog života svih ljudi u Bosni i Hercegovini. Premda je krajnja odgovornost za provedbu na izabranim zvaničnicima, svaki građanin i građanka imaju svoju ulogu u tom procesu.

Iako je put od Dejtona do Brisela i dalje izazovan, odredište je sada jasno na vidiku, a mapa puta tačno određena. Angažujmo se skupa na novom putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

Europa.ba