Sarajevo dio misije „100 gradova sa nultom neto emisijom“: Pokretanje Koalicije za zelenije projekte

U kontekstu odabira Funkcionalnog urbanog područja Sarajeva u okviru Misije „100 gradova sa nultom neto emisijom“, Ured EU u BiH i Kanton Sarajevo su 14. decembra 2022. godine pokrenuli „Koaliciju za nultu neto emisiju.“ Koalicijski partneri su se obavezali da će koordinirati svoje aktivnosti i usmjeriti resurse na projekte nulte emisije u Sarajevu.

Pokretanje Koalicije, koja će predstavljati temeljnu promjenu u načinu trošenja sredstava, prilika je da se finansiranje poveže sa ciljevima čišćeg okoliša, posebno u zagađenim urbanim područjima kao što je Sarajevo.

„Rad na stvaranju klimatski neutralnih gradova ključan je za suzbijanje globalnih emisija stakleničkih gasova i usporavanje klimatskih promjena, ali je i od suštinskog značaja za poboljšanje kvaliteta života građana koji žive u urbanim područjima. To vrlo jasno vidimo svake zime. Lokalne vlasti ovo smatraju akutnim problemom. Vidjeli smo da su u posljednjih nekoliko godina vlasti poduzele neke pozitivne korake, kao npr. u Kantonu Sarajevo kroz unaprijeđen javni prijevoz ili povećanje broja energetski efikasnih zgrada”, rekao je ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i Specijalni predstavnik EU u BiH.

Ambasador je dodao da je, kako ovaj problem pogađa sve, neophodna bliska saradnja i koordinacija svih članova Funkcionalnog urbanog područja Sarajeva koje čine Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo, Grad Istočno Sarajevo, općine Centar, Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad, Istočno Trnovo, Novi Grad, Novo Sarajevo, RS Pale, Sokolac, Stari Grad, Trnovo i Vogošća.

Premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto podsjetio je da su emisije i zagađenje u posljednjoj deceniji rasle 3% na godišnjem nivou, a da je potrošnja prljavog dizela u istom periodu porasla za 400%. Dodao je da će preusmjeravanje cjelokupnog finansiranja na ostvarivanje cilja nulte emisije doprinijeti rješavanju problema hroničnog zagađenja zraka u Sarajevu.

„Za svaki izazov sa kojim se suočavamo – u grijanju i transportu – već postoje tehnologije koje se koriste širom Evrope i čija je cijena dramatično pala otkako su u potpunosti razvijene. Tačno je da su cijene ovih rješenja obično malo skuplje, ali su ona mnogo jeftinija za korištenje tokom svog vijeka trajanja. Na primjer, električni autobus bi bio 3 ili 4 puta jeftiniji za vožnju čak i od najčišćeg dizelskog autobusa, i to bez ikakvih toksičnih ispušnih gasova”, rekao je Forto i dodao: „Preusmjeravanjem cjelokupnog finansiranja ka nultim emisijama, jednom zauvijek ćemo riješiti problem hroničnog zagađenja zraka u Sarajevu, Gordijev čvor našeg vremena.“

U septembru 2021. godine, Evropska komisija pokrenula je pet novih misija EU, među kojima je i „100 gradova sa nultom neto emisijom“, čiji je cilj postići 100 klimatski neutralnih i pametnih europskih gradova u roku od jedne decenije i osigurati da ti gradovi djeluju kao centri za eksperimentiranje i inovacije, kako bi omogućili svim evropskim gradovima da urade isto do 2050. godine. Funkcionalno urbano područje Sarajeva ove je godine izabrano kao jedno od tek tri takva iz regije Zapadnog Balkana.

Predstavnici međunarodnih finansijskih institucija složili su se da sva sredstva u Sarajevu budu usmjerena ka ostvarivanju cilja nulte emisije. Manuela Naessl, šefica EBRD-a za BiH, podsjetila je da EBRD već neko vrijeme podržava Kanton Sarajevo i njegovu viziju zelenijeg i održivijeg okoliša za sve građane, između ostalog i kroz izradu Zelenog akcionog plana Kantona. U tom smislu, EBRD je finansirala projekte za unapređenje javnog prijevoza sa novim tramvajima, novim tramvajskim prugama i produženjem tramvajske pruge, kao i energetsku efikasnost u javnim zgradama i ulaganja u vodne usluge. Samo ovim projektima će se uštedjeti 80.000 tona CO2, a istovremeno će se poboljšati i javne usluge za građane. Christopher Sheldon, direktor Svjetske banke za BiH i Crnu Goru, napomenuo je da je Svjetska banka posvećena podršci BiH na njenom putu u budućnost bez emisija ugljika.  Zajedno s Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, SB priprema projekat za kvalitet zraka kroz koji će se podržati ulaganja u grijanje stambenih zgrada, niskougljični transport i biciklističke staze, te bolje praćenje sistema kvaliteta zraka u odabranim kantonima, uključujući Sarajevo. Banka također radi sa različitim kantonima kako bi se razumio uticaj klimatskih promjena na urbani razvoj i veze između poplava, klizišta, urbane izgradnje i drugih faktora. Sandrine Friscia, predstavnica Evropske investicijske banke za BiH i Crnu Goru, kazala je da EIB, kao banka koja finansira brojne projekte za prilagođavanje klimatskim promjenama, u potpunosti podržava ideju da se ova inicijativa Koalicije za nulte neto emisije odrazi i na buduće projekte. Ova banka EU već finansira rekonstrukciju mreže gradskog saobraćaja u Kantonu Sarajevo koja će značajno povećati sigurnost i smanjiti saobraćajne gužve i zagađenje zraka.

Nakon odabira Funkcionalnog urbanog područja Sarajeva među „100 gradova“, potrebno je izraditi desetogodišnji Akcioni plan za nultu neto emisiju, koji će uključivati opći plan klimatske neutralnosti u svim sektorima kao što su energija, zgradarstvo, upravljanje otpadom i transport, zajedno s povezanim investicijskim planovima. Taj će proces uključivati građane, istraživačke organizacije i privatni sektor. Cilj Koalicije za nultu neto emisiju je da redovno održava praktične radne sastanke, koji će predstavljati priliku za koordiniranje aktivnosti i razmjenu najboljih praksi.

Europa.ba