Bolja povezanost i održiva urbana mobilnost uz Evropsku sedmicu mobilnosti u BiH

Evropska sedmica mobilnosti, vodeća inicijativa Evropske unije za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti, održava se svake godine od 16. do 22. septembra uz sve veće učešće gradova, organizacija i inicijativa širom Evrope i svijeta. Ova evropska inicijativa promoviše promjene ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prijevoza i drugih čistih, inteligentnih transportnih rješenja.

Ovogodišnja tema Evropske sedmice mobilnosti „Bolja povezanost“ sa sloganom “Kombinuj i kreći se!” odražava želju pojedinaca širom Evrope da se ponovo povežu jedni s drugima nakon dugog perioda izolacije, ograničenja i prepreka. Bolja povezanost ohrabruje gradove koji sudjeluju da njeguju sinergiju između građana i mjesta koja nude svoju stručnost, kreativnost i posvećenost podizanju svijesti o održivoj mobilnosti i promicanju promjena ponašanja za održiva rješenja urbane mobilnosti.

Zajedno sa brojnim lokalnim partnerima i organizacijama te lokalnim upravama Banjaluke, Mostara i Sarajeva, Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini organizuje niz edukativnih i rekreativnih aktivnosti za sve generacije kako bi istakli značaj i brojne prednosti održive urbane mobilnosti.

Nakon dvije godine pauze, Giro di Sarajevo, omiljena i popularna biciklijada vraća se na ulice Sarajeva 18. septembra, privlači hiljade ljubitelja biciklizma i poziva sve na jedinstvenu vožnju i zabavu za sve generacije.

Popularna i tradicionalna vožnja “Dva točka su dovoljna” obilježava ovogodišnji Dan bez automobila u Banjaluci 22. septembra. Jedan od ciljeva vožnje ulicama je učiniti gradove mjestom pogodnim za biciklizam te ukazati na potrebu da se biciklistima osiguraju urbane biciklističke staze i pravo na ravnopravno i aktivno učešće u saobraćaju. Istoga dana, 22. septembra, u sklopu prvog obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti u Mostaru bit će održana Druga mostarska biciklijada uključujući biciklijadu gradskim ulicama te utrku za najmlađe.

Svi građani su pozvani da nam se pridruže u Banjaluci, Mostaru i Sarajevu ili kroz organizovanje aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama. Zajedno pomažemo podići svijest građana o štetnosti po okoliš i kvalitetu života postojećeg načina kretanja u gradovima. S obzirom na izazove koje pred nas stavlja život u gradu, vrijeme je da promislimo kako se krećemo. Zajedno, malim koracima, svi možemo krenuti prema budućnosti s nultim emisijama ako to postane naša zajednička briga i odgovornost.

Postoje zdraviji i pametniji načini na koje se možemo kretati po gradovima, a da istovremeno smanjujemo zagađenje – krećimo se aktivno, pješačimo i biciklirajmo sigurno i koristimo javni prijevoz!

Za više informacija o Evropskoj sedmici mobilnosti: https://mobilityweek.eu/home/

 

Europa.ba